Nieuwbouw

Bouw Catharinasteeg Leiden officieel van start

Afgelopen dinsdag vond het officiële startsein plaats voor de start bouw van het project Catharinasteeg in Leiden. De officiële handeling, het onthullen van een impressie van de nieuwe winkelstraat, werd verricht door wethouder Paul Laudy van de gemeente Leiden en Charles Scholten van ontwikkelaar a.s.r. Met de Catharinasteeg krijgt Leiden een echt winkelrondje en wordt het kernwinkelgebied van Leiden stevig op de kaart gezet!

Ontwikkelaar a.s.r. realiseert hier 5.700 m² winkels, deels over meerdere lagen. In de nieuwe binnentuin (het Catharinahof) is ruimte voor cultuur en horeca met terrassen. Boven een deel van de winkels komen 21 sfeervolle, grotendeels appartementen in monumentale panden. Deze panden worden gerenoveerd en gerestaureerd en veelal verweven met nieuwbouw.

“De Catharinasteeg is de belangrijkste schakel in het Aalmarktproject en vormt samen met het Waagblok een krachtig nieuw winkelgebied. Door de nieuwe Catharinabrug ontstaat er een logische verbinding tussen de Breestraat en de Haarlemmerstraat en krijgen wij een goede winkelrouting in de Leidse binnenstad. Op het Waaghoofd komt een gezellig terras en a.s.r. vastgoed ontwikkeling realiseert groot- en kleinschalige winkelruimtes in een mix van bestaande historische panden en nieuwbouw. Ik verwacht echt dat dit gebied straks een aantrekkelijke hotspot wordt. Het Aalmarktproject geeft de Leidse economie een impuls. Het biedt ons winkelend publiek wat er nergens in deze regio is: topwinkels in een prachtig opgeknapte historische omgeving,” aldus Paul Laudy, wethouder Bouw en Openbare ruimte, gemeente Leiden.

“‘Liefde voor de stad is onze belangrijkste drijfveer. Dat betekent dat we het historische karakter willen behouden en met respect voor de monumenten ontwikkelen. De binnenstad van Leiden wordt aantrekkelijker door de restauratie van de verwaarloosde monumenten en verpauperde panden. De nieuwbouw wordt met behoud van het monumentale karakter en op een aantrekkelijke manier ingepast in de bestaande bouw,” zegt Charles Scholten, directeur ontwikkeling bij a.s.r. vastgoed ontwikkeling. “Het enthousiasme bij retailers en geloof in het project is groot. Dat blijkt wel uit feit dat we in deze tijd al 91% van het project hebben verhuurd, nog voordat met de realisatie is begonnen. Door het creëren van de mogelijkheid voor een vitale winkelinvulling van de panden met krachtige huurders versterkt de Catharinasteeg straks het kernwinkelgebied van Leiden.”

Eind april is door Beelen Sloopwerken B.V. gestart met sloopwerkzaamheden en nu kan worden begonnen met de realisatie van de nieuwe steeg. Hiervoor heeft a.s.r. vastgoed ontwikkeling een aannemingsovereenkomst gesloten met aannemer Du Prie bouw en ontwikkeling b.v. Het plan is een ontwerp van Rijnboutt. De verwachting is dat het project eind 2016 is gerealiseerd.

Ook interessant