Duurzaam Bouwen

Boerderij Nos Pilifs breidt uit met passieve beschutte werkplaats

Boerderij Nos Pilifs is gelegen in een groot groen gebied in Neder-over-Heembeek en beschikt onder andere over een rijke variatie aan planten en kruiden. Zorg voor de natuur is er dus zeer belangrijk. Vandaar dat men van de nieuwe beschutte werkplaats een uiterst energievriendelijke constructie heeft gemaakt die door zijn uitstekende isolatie en de integratie van tal van energiebesparende technieken probleemloos de passiefnorm haalt.

Duurzame technieken

De nieuwe beschermde werkplaats is een passief gebouw dat opgetrokken is uit allerlei traditionele materialen. De duurzame technieken werden verzorgd door Algemene Ondernemingen Claessens. Ten eerste is er een verwarmingsketel die werkt op houtsnoeisel. Dit wordt gewonnen uit de tuinbouwactiviteiten van de werkplaats. Met het snoeisel, dat eerst nog vermalen en gedroogd moet worden, kan men een ruimte van 2400 m³ verwarmen.

De verluchting gebeurt door middel van een Canadese put. Deze staat gedurende de zomer in voor de verkoeling en zuigt in de winter de buitenlucht aan om de binnenlucht mee te verwarmen.

Voorts waken sensoren, lichtsterktemeters en bewegingsmelders erover dat er alleen verlicht wordt op de plaatsen waar dat nodig is. Om ook op de intensiteit van het kunstlicht te kunnen besparen, wordt de tl-verlichting beheerd in functie van de natuurlijke lichttoevoer: hoe feller de zon binnenschijnt, hoe meer de tl-verlichting automatisch gedimd wordt.

Lees verder op Architectura.be