Tuin

Bijzondere tuinvloeren

De verharde delen van een gemiddelde achtertuin beslaan al gauw 50% van de oppervlakte en is daarom beeld- en sfeerbepalend. Sinds de jaren zeventig, waarin Mien Ruys de grindgewassen tegel introduceerde, zijn we ons dit steeds meer gaan realiseren en is het aanbod van verhardingsmaterialen intussen niet meer te overzien.

De Cobble stone was de hit van de negentiger jaren. Een getrommelde steen, dus opzettelijk beschadigd, die een antwoord was op alle strakke en sfeerloze producten tot dan toe. Door zijn geringe afmeting van 10 x 10 cm en zijn uniforme dikte was de steen zelf te leggen en konden er makkelijk rondingen mee worden gemaakt. Er zijn intussen tientallen varianten verschenen en ook nu nog worden ze veel verwerkt, mede omdat ze vriendelijk geprijsd zijn.

De consument is echter veeleisender geworden en wil meer uitstraling en klasse. Het antwoord hierop is natuursteen in tegelformaat. Geen flagstones met zijn grillige vormen, maar strak gezaagde natuursteenplaten in allerlei afmetingen. Vrij eenvoudig zelf te leggen en verkrijgbaar in antracietkleurig hardsteen (helemaal 'in'), zandkleurig travertin en diverse kleuren graniet.

Verkleuring van deze bestratingen is niet aan de orde en hergebruik ligt dus voor de hand. Door de vele aanbieders van dit natuursteen zijn de prijzen flink onder druk komen te staan en is shoppen aan te bevelen. De tijd dat deze tegels niet te betalen waren is voorbij, terwijl de kwaliteit minimaal gelijk is gebleven. De combinatie van natuursteen met hardhouten vlonders, de houten vloer voor buiten, is fantastisch en wordt daarom veel toegepast.

De vlonderplanken met grove groeven (tegen gladheid) worden het meeste gebruikt maar zijn niet aan te raden in de schaduw of als looppad waar regelmatig gebruik van moet worden gemaakt. Natte planken, zeker als daar ook nog wat algenaanslag op zit, kunnen zo glad worden dat Thialf daar jaloers van wordt. Beter zou het zijn in die gevallen op zoek te gaan naar fijn bezaagde, hardhouten planken zonder groeven, deze zijn wat ruwer, maar lijken veel meer op vloeren die binnenshuis worden gebruikt en sluiten daardoor vaak beter aan op het interieur. Glazen bouwstenen verwerkt in bestrating geven een trendy accent, zeker als daar ook nog verlichting onder is verwerkt.

De toekomst is (in mijn ogen) metaal in de tuin, eventueel in combinatie met steen of hout. Metaal is recyclebaar, onverwoestbaar en in alle mogelijke varianten leverbaar. Gegalvaniseerde roosters worden al enige jaren sporadisch toegepast, maar zijn voor naaldhakken funest. De roosters opvullen met fijn grind is een oplossing en staat origineel, maar er zijn ook alternatieven. Tranenplaat, noppenplaat en propellerplaat zijn voorzien van een profiel en daardoor antislip. Nadeel is nu nog dat de platen geen water doorlaten en waterafvoer is bij grote oppervlakten noodzakelijk. Geperforeerde platen zijn de oplossing en zodra die gefabriceerd worden, bent u de eerste die het hoort.

De keuze van uw buitenvloer hangt af van smaak en portemonnee, maar is zo bepalend voor de uitstraling van de tuin dat u daar net zo goed uw licht over moet opsteken als u dat voor binnenvloeren doet. Er zijn genoeg grote bestratinghandelaren waar de keuze zeer uitgebreid is en die u objectief advies kunnen geven.

Op de foto: Ook heel leuk is de gegalvaniseerde roosters te laten. Zweven boven de planten.