Nieuwbouw

Bijna Energieneutraal Bouwen wordt weldra de norm

Vanaf 2021 moeten alle nieuwe woningen bijna-energieneutraal zijn, of kortweg ‘BEN’. Bijna-energieneutraal bouwen vraagt echter heel wat specifieke kennis en expertise van de bouwprofessionals waarmee u in zee gaat. Maar hoe zorgt u er voor dat uw woning op een kwaliteitsvolle manier wordt gebouwd? En hoe houdt u uw bouwproject ook betaalbaar? Bouwunie bereidt de aannemers voor op BEN-bouwen en organiseert hiertoe o.a. het BEN-congres, nu zaterdag 19 oktober in Antwerpen.

Bijna-energieneutraal bouwen is op technisch vlak een delicate kwestie: een fout concept of een slordige uitvoering wordt genadeloos afgestraft: je haalt niet de vooropgestelde doelstelling én je riskeert nog bouwschade ook. Zo moet de gebouwschil (het dak, de muren, de ramen…) luchtdicht gemaakt worden. En ook de technieken vormen een complexe oefening, die perfect op elkaar én op jouw project moeten afgestemd zijn.

Daarom is het belangrijk dat je bouwproject vooraf, nog voor de werken starten, goed doordacht wordt. Een goed overleg vooraf tussen de architect en de betrokken aannemers is dan ook een must. Maar dat betekent wel dat je al in de voorbereidende fase de juiste bouwpartners moet kiezen, ook zij die pas later op de werf in actie zullen komen, zoals de schrijnwerkers, stukadoors, installateurs verwarming, ventilatie, elektriciteit… Op die manier kan je heel wat moeilijkheden achteraf vermijden. Problemen of vragen pas aanpakken tijdens de uitvoering kan namelijk veel tijd en geld kosten, of je kan zelfs tot onoplosbare situaties komen. Niemand heeft toch graag een stel kanalen dwars door zijn leefruimte, technieken waar nooit meer herstellingen kunnen aan gebeuren, of plaatsen waar altijd schimmel zal ontstaan? Maar er is nog meer: door architect en aannemers vroeg te betrekken vermijd je dat de kosten voor doorgedreven energiezuinig bouwen de pan uit swingen. Je kan er wel tot enkele 10.000’den euro’s door besparen.

Eens alles goed uitgekiend is, is het bovendien ook belangrijk dat alles ook tot in de puntjes zorgvuldig uitgevoerd wordt. En daarvoor heb je mensen nodig die weten waar ze mee bezig zijn. Wie zelf niet begrijpt waarom iets zus of zo moet gebeuren, zal al vlugger een onvolkomenheid door de vingers zien… Kies daarom voor aannemers die ‘thuis’ zijn in energiezuinig bouwen en zich hier al grondig in verdiept hebben. Een doorsnee woning ziet er vandaag namelijk helemaal anders uit dan 10 jaar geleden, en we zitten nog maar aan het begin van de (r)evolutie naar BEN… Wie niet mee is geëvolueerd, is uit. Kies daarom voor een vakman, die weet waar hij mee bezig is.

Om je zoektocht te vergemakkelijken én om de bouwbedrijven die alvast een voorsprong willen nemen te ondersteunen, ontwikkelde Bouwunie het label van ‘EnergieBewuste Aannemer’. Bouwbedrijven met dit label zijn goed opgeleid om hun klant bij te staan met raad en daad. Concreet betekent dit dat
  • de zaakvoerders en werfleiders van deze bedrijven een intensieve cursus energiebewust bouwen gevolgd hebben
  • de medewerkers van deze bedrijven jaarlijks opleiding volgen in een of meerdere facetten van energiebewust bouwen
  • het bedrijf een project (mee) realiseert dat op energetisch vlak een flink stuk beter doet dan wat de regelgeving vandaag vraagt.

Een extern auditcomité begeleidt en controleert dit labelsysteem, en houdt de procedures en voorwaarden nauwlettend in het oog.
Een EnergieBewuste Aannemer in jouw buurt vind je op vinduwaannemer.be

Maar er is meer. Om er voor te zorgen dat aannemers zich nu al voorbereiden op BEN-bouwen, organiseert Bouwunie nu zaterdag 19 oktober het ‘BEN’-congres. Meer dan 120 bouwbedrijven ontdekken er hoe ze bijna-energieneutraal bouwen in praktijk realiseren, met tal van tips en tricks, getuigenissen van collega’s, case studies… Zo bereiden zij zich volop voor om binnenkort ook uw BEN-project te kunnen realiseren. Meer info over het congres en de aannemers die zich nu al engageren om straks klaar te zijn voor BEN, vind je op www.bouwunie.be/bencongres

Ook interessant