6 Isofinish partners ontvangen 'Ik BEN mee!' uithangbord

  BE   9 oktober 2013 Bron: Focus
Op de Bis-beurs in Gent overhandigde het Vlaams Energieagentschap (VEA) het uithangbord ‘Ik BEN mee!’ aan de zes partners van Isofinish. De zes leden van Isofinish willen in de verf zetten dat Bijna-Energieneutraal (BEN) bouwen en verbouwen vandaag al een slimme keuze is. Daarmee sluit Isofinish zich als voorloper aan bij het Vlaams Energieagentschap om de voordelen en principes van Bijna-Energieneutraal (ver)bouwen bij kandidaat-bouwers en verbouwers bekend te maken.

Isofinish is het resultaat van een uitzonderlijke samenwerking tussen zes marktleiders uit de Belgische bouwsector: Recticel Insulation, Borgh, Deceuninck, Eternit, VMZINC en Wienerberger. Het gaat om een uniek kwalitatief concept voor buitengevelisolatie in combinatie met een waaier aan gevelafwerkingen. Dankzij dit buitengevelconcept daalt de energiekost en stijgt de esthetische waarde van gebouwen. Het laat toe om een doorlopend isolatieschild te creëren zonder energielekken of onderbrekingen en kan toegepast worden voor zowel nieuwbouw als renovatie. Het Isofinish concept is zonder twijfel de meest ideale opbouw voor de geïsoleerde en geventileerde voorhanggevel.Voordelen:

Naast de evidente energetische en esthetische biedt Isofinish ook nog economische voordelen.

1. Energiezuinig

Buitengevelisolatie blijft immers essentieel in het energiezuinig maken van een woning. En de noden blijven hoog. Europa telt nog miljoenen m2 te isoleren gevels. Een niet-geïsoleerde gevel is goed voor 25% van het energieverlies van een woning. En gezien residentiële en commerciële gebouwen maar liefst 40% van het energieverbruik voor hun rekening nemen, heeft isolatie hier onmiddellijk een grote impact.

2. Esthetisch

Het Isofinish concept biedt verschillende afwerkingsmogelijkheden. Een ruime keuze aan materialen en kleuren zorgt voor meer creativiteit en schoonheid in het straatbeeld. De architecturale opwaardering van de gevel is, dankzij Isofinish, een realiteit. De gevelschroeven zorgen er ook voor dat afwijkingen op bestaande gevels weggewerkt worden (regelbaar systeem). Isofinish combineert bovendien uiterst duurzame materialen die een leven lang meegaan.

3. Economisch voordelig

Isofinish betekent een flinke kostenbesparing. Niet alleen in energiekosten voor de (ver)bouwer, maar ook in plaatsingskosten. Het is voor de aannemer een rendabel systeem dankzij de vlotte plaatsing en de professionele ondersteuning door de partners. Bij renovatie is er geen verbreding van de fundering nodig. Bij nieuwbouw beperkt de fundering zich tot de draagmuur.

Als kers op de taart besliste de Vlaamse Regering om de premie voor na-isolatie van bestaande buitenmuren via de buitenzijde ook in 2014 verder toe te kennen. Het gaat om € 15/m² (R-waarde minstens 2,0 m²K/W) als de isolatie geplaatst wordt door een aannemer.

Isofinish, 3 jaar later

Isofinish werd in 2010 gelanceerd op de Bis-beurs in Gent. Het concept sloeg direct aan. Zowel voor renovatie als voor nieuwbouw vonden de professionelen en de bouwheren de weg. De partners zaten intussen niet stil. De voorbije 3 jaar werden heel wat innovaties op de markt gebracht die het concept nog versterkten: nieuwe vormen van gevelafwerking (Deceuninck, Eternit,VMZINC en Wienerberger), een nieuwe isolatiedikte (90 mm) voor de Powerwall, isolatieplaten, langere schroeven van Borgh (Facafix XL) enz. Er worden ook regelmatig infosessies voor de plaatsers georganiseerd zodat zij de juiste keuzes kunnen maken, de materialen perfect kunnen plaatsen én op de hoogte blijven van de nieuwe regelgevingen.

Bijna-Energieneutraal bouwen en verbouwen

Voor Maarten De Groote van het Vlaams Energieagentschap (VEA) zijn de BEN-woningen en het aanscherpingspad voor de EPB-eisen naar 2021 een absolute noodzaak. Voor het VEA is de BEN-woning (Bijna-Energieneutrale woning) dan ook een essentieel onderdeel van het beleidsplan, zeker omdat dit de Europese norm wordt vanaf 2021. Naast de bouwbedrijven springen ook leveranciers van materialen mee op de kar met de ontwikkeling van innovatieve producten in functie van energiezuinig bouwen.

Maarten De Groote: “BEN-woningen zijn nu al realiseerbaar. Vooruitstrevende technieken en innovatie zorgen ervoor dat er in de bestaande en de nieuwbouwwoningen nog veel energiewinst te halen valt. De Isofinish partners geven alvast het goede voorbeeld en willen onder de noemer ‘Ik BEN mee’ de voordelen en principes van bijna-energieneutraal bouwen en verbouwen nog beter bekend maken. Op die manier kunnen ook toekomstige (ver)bouwers snel geïnformeerd worden over de energiezuinige woning van de toekomst."
Aangezien de 6 Isofinish partners zich engageren om zich verder als ambassadeurs van het energiezuinig bouwen en verbouwen in Vlaanderen te profileren, overhandigde het Vlaams Energieagentschap aan deze bedrijven het uithangbord ‘Ik BEN mee!’.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo