Nieuwbouw

Bijkomende woningen langs de Rupel in Noeveren

De deputatie van de provincie Antwerpen zette het licht op groen voor de tweede fase van het herwaarderingsproject voor de bestaande industriezones langs de Rupel in Noeveren.
Dankzij de goedkeuring van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Poort tot Noeveren – Deel II – Beschermd Dorpsgezicht’ kan gestart worden met de tweede fase van het project. Het gaat hier om het noordelijk gedeelte met een oppervlakte van ca. 8ha, waar ruimte is voor recreatie, ambachtelijke bedrijvigheid, groen en wonen. ‘In hoofdzaak komt het er op neer dat een deel van de bedrijventerreinen omgezet wordt naar woongebied, zodat bijkomend woningen kunnen gerealiseerd worden verweven met recreatie, groen en ambachten’, verduidelijkt Koen Helsen (open vld), gedeputeerde voor ruimtelijke ordening.

Bij de ontwikkeling van de site werd bijzonder veel aandacht geschonken aan het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed. Denken we hier aan de oude steenbakkerij, het historisch insteekdok en de Belgicawerf. Aan het steenbakkerijmuseum werd geopteerd voor een parkachtige invulling. Hierdoor wordt de aanwezigheid van de voormalige steenbakkerij versterkt en gelijktijdig biedt deze invulling een meerwaarde naar de woningen aan Noeveren en de Nielsestraat. Daarnaast zullen de paapovens en droogruimtes uitgebouwd worden tot loften en ateliers voor ambachten. Het historisch insteekdok aan het Noeverenplein wordt verder uitgebouwd met recreatieve voorzieningen zoals horeca.

Deze historische aantrekkingspolen zullen onderling verbonden worden met een fietsroute waarbij de schoorstenen belangrijke bakens zullen vormen.

Door het aantrekken van bedrijvigheid en toerisme wil de gemeente Boom de buurt herwaarderen. ‘Hierbij zal enerzijds aandacht geschonken worden aan het bestaande woonlint langs de Nielsestraat en anderszijds aan nieuwe woonprojecten’, aldus de gedeputeerde. ‘De meest fundamentele woonuitbreiding zal gerealiseerd worden om de site Lauwers temidden van het bedrijventerrein’.

Op vlak van bedrijvigheid zullen voormalige bedrijventerreinen, zoals de zink- en tegelfabriek, gesaneerd en herbruikt worden. De aanwezigheid van het insteekdok en de bevaarbare Rupel moet watergebonden bedrijvigheid aantrekken.

‘Dit ruimtelijk uitvoeringsplan is een mooie evenwichtsoefening, waarbij een balans gezocht werd tussen het uitbouwen van bedrijvigheid, wonen en toerisme. En dit met de nodige aandacht voor cultuurhistorische waarden van sommige delen van het gebied’, besluit Koen Helsen.