Vastgoed

Bewoners met een beperking wonen goedkoper

Wachtlijsten, in België kennen we er wat van. Er is een nijpend tekort aan aangepaste en betaalbare woningen voor personen met een visuele, auditieve, mentale of fysieke beperking. De overheid krijgt de tekorten in de gehandicaptenzorg niet alleen opgelost en moedigt daarom Publiek Private Samenwerking aan. Inclusie Invest heeft als coöperatie het doel om op een goedkope manier geld in te zamelen en te investeren in broodnodige opvangplaatsen voor mensen met een beperking.

Recent werd Inclusie Invest erkend als een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Het gevolg? De huurprijs gaat gevoelig omlaag voor mensen met een beperking die via Inclusie Invest een aangepaste woning vonden.

Eerste erkende coöperatie met sociaal oogmerk in België

Tot voor kort konden enkel instellingen zoals OCMW’s of huisvestingsmaatschappen, die uitdrukkelijk in de wetgeving zijn opgenomen, aan een verlaagd btw-tarief van 6% woningen voor gehandicapten bouwen. De wetgeving stond niet toe dat een coöperatie zoals Inclusie Invest, die uitgaat van private initiatiefnemers, ook kon genieten van het verlaagde tarief.

Begin dit jaar werd de wetgeving op vraag van minister Jo Vandeurzen aangepast. Hierdoor moet Inclusie Invest in plaats van 21% btw, slechts 6% betalen voor het bouwen van aangepaste woningen voor mensen met een beperking. Inclusie Invest is de eerste vennootschap in België dat aan de voorwaarden voldoet en erkend werd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap .

“Het belang van de erkenning valt niet te onderschatten”, zegt Wim Bijnens, afgevaardigd bestuurder van Inclusie Invest. “Het extra budget dat hierdoor vrijkomt gebruiken we om de huurprijs voor de bewoners te drukken en hen meer comfort te bieden. Ook voor onze toekomstige projecten hebben we nu meer financiële ruimte om zoveel mogelijk personen met een beperking aan een aangepaste én betaalbare woning te helpen.”

Goedkoper wonen voor bewoners met een beperking

Het gevolg van de erkenning is meteen voelbaar voor de 25 bewoners van de wooncomplexen in Avelgem en Zutendaal die Inclusie Invest reeds realiseerde. De extra middelen die hierdoor vrijkomen worden onder meer gebruikt om de huurprijs van de bewoners, die het vaak moeten stellen met een zeer beperkt inkomen, te doen dalen. Ook de 18 toekomstige bewoners van de woonprojecten in Zemst en Sint-Niklaas zullen van deze verlaagde huurprijs kunnen genieten.

Ook interessant