Algemeen

Ondernemersforum en matchmakings 'Barrièrevrij bouwen en wonen'

Op woensdag 27 november 2013 komen in Eindhoven Nederlandse en Duitse ondernemers bij elkaar om elkaar oplossingen te presenteren waardoor ouderen en mensen met een handicap zo zelfstandig mogelijk kunnen (blijven) wonen. Op 28 en 29 worden in heel Nederland matchmaking-gesprekken aangeboden. Ruim 16 procent van de Nederlandse bevolking is ouder dan 65 jaar en dit percentage zal in de komende jaren alleen maar toenemen tot naar verwachting 25 procent in 2060.

Uit een recent verschenen onderzoek van ouderenorganisatie ANBO onder haar 1.700 leden blijkt onder meer dat 87 procent van de zelfstandig wonende senioren ook zelfstandig wil blijven wonen wanneer zij zorg en ondersteuning nodig hebben. Hiervoor is het van belang dat er meer barrièrevrije woningen komen. Tijdens eerder onderzoek bleek dat slechts een derde van de zelfstandig wonende ouderen een gelijkvloerse of aangepaste woning heeft.

De situatie in Duitsland is zeer vergelijkbaar. Al in 2011 was daar ruim 26,5 procent van de bevolking 60 jaar of ouder. Naar verwachting zal Duitsland in het jaar 2050 nagenoeg de oudste bevolking ter wereld hebben.

In Duitsland wordt sinds enige tijd vooral geïnvesteerd in huizen die eenvoudig aanpasbaar ziijn aan de levensfase en daardoor geschikt om ook op latere leeftijd in te blijven wonen.

In dit kader organiseert de DNHK het ondernemersforum barrièrevrij bouwen en wonen. Door middel van een handelsmissie komen Duitse bedrijven naar Nederland, waardoor Duitse en Nederlandse bedrijven in deze sector met elkaar in contact komen om samen een grensoverschrijdend netwerk op te bouwen. Tevens kunnen bedrijven van elkaar leren en nieuwe strategische partnerschappen opbouwen. Vooral in de grensregio bestaan er volgens de DNHK grote kansen voor een Nederlands-Duitse samenwerking.

De DNHK organiseert het forum in opdracht van het Duitse ministerie van Economische Zaken (BMWI) in samenwerking met de Handwerkskammer Mannheim Rhein-Neckar-Odenwald en Düsseldorf.

Doelgroep

Tijdens het ondernemersforum op 27 november worden Nederlandse en Duitse producenten, (woning)consultants, toeleveranciers, dienstverleners, ambachtslieden, projectontwikkelaars, opdrachtgevers, architecten, ingenieurs, woningbouwcoöperaties, gemeenten en zorginstellingen bij elkaar gebracht om over de problematiek van de ouderwordende bevolking te discussiëren, van elkaar te leren en elkaar oplossingen te presenteren.

Matchmakinggesprekken

Bedrijven uit heel Nederland kunnen zich voor aansluitende matchmaking-gesprekken met Duitse leveranciers in eigen bedrijf op 28 en 29 november aanmelden. Een overzicht van de Duitse leveranciers vindt u hier.

Voor het programma en aanmeldingen klikt u op deze link.

Ook interessant


Build for Life