Vastgoed

Bewoners bij buitendijkse riviergebieden kunnen zich verzekeren

Mensen die nabij buitendijkse riviergebieden wonen kunnen zich tegen overstromingsrisico`s verzekeren. Eerder dit jaar haakte de overheid af bij besprekingen over een collectieve dekking. De overheid is niet verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen en hun bezittingen in het rivierbed. Dat hangt samen met het verbod om daar te bouwen.

De `Beleidslijn grote rivieren` stelt dat toegestane activiteiten in het rivierbed plaatsvinden op eigen risico van de initiatoren. Van de Nederlandse bevolking woont minder dan 1% in buitendijkse gebieden. Rob Lengkeek, van het gelijknamige expertise- en taxatiebureau, stelt dat het onder bepaalde omstandigheden toch mogelijk is om de risico`s in buitendijkse gebieden te verzekeren. De exacte voorwaarden waaronder het overstromingsrisico geaccepteerd wordt zijn echter niet helder.

(Her)verzekeraars hebben namelijk informatie nodig over de adaptieve bouwmethodiek in kwestie, de locatiegegevens en te verwachten aantallen te bouwen woningen in risicogebieden. Pas dan kunnen ze uitspraken doen over de voorwaarden, risicoacceptatie en verzekerbaarheid. Meer schadestatistieken zijn nodig over floodproof woningbouw in het buitendijkse riviergebied.

Gebaseerd op: Verzekeringsblad