Architectuur

Betsky gaat bouwen in Amerika

Directeur Aaron Betsky (1958) verlaat het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Hij is gevraagd om directeur te worden van het Amerikaanse Cincinnati Art Museum in Ohio (CAM), een van de oudste en grootste musea in de USA. Betsky vergelijkt het museum met het Londense Victoria and Albert Museum, dat naast een grote collectie 19e eeuwse kunst ook veel toegepaste kunst van over de gehele wereld bezit. Uit het recente persbericht van het museum: "(...) Betsky joins the Art Museum during a significant time in its history. This year marks the 125th anniversary of the Art Museum's founding, a milestone reached by only 6% of all museums in the country.

Founded as a center of Cincinnati's cultural community, it continues in this capacity today with many new initiatives underway. For example, the Art Museum's Board of Trustees recently approved a 20-year facilities master plan that calls for a transformational expansion to open up the collection to the community in unprecedented ways. We selected Aaron based on his range of experience leading major projects, from audience development to building renovation and expansion," said Vollmer. "He will be a strong leader for the Art Museum as we undertake expanded initiatives in community engagement and realize our facilities master plan in the coming years. (...)" Een van de taken van Betsky zal dus het realiseren van een significante uitbreiding van het bestaande complex worden.



Aaron Betsky (zie foto met actuele 'Solana-look') drukte een belangrijk stempel op het NAi in de afgelopen vijf jaar. Twee Biennales Architectuur en de derde komt er weer aan (krijg zojuist per mail de vingerwijzing dat het NAi niet meer direct betrokken zou zijn bij die 3e aflevering?), de nieuwe NAi Prize voor jonge architecten, een tweede vestiging in Maastricht, een vergroot budget en groeiende bezoekersaantallen; het is een indrukwekkend track-record. Toch zijn er ook kritische noten: hij voerde een enigszins flets expositiebeleid; welke eigen tentoonstellingen maakten nu echt indruk? En je ving ook nog wel eens een snerende opmerking over Betsky's persoonlijke ambities op.

Denk aan het moment waarop de Gouden Leeuw tijdens de Biennale in Venetie in 2002 werd uitgereikt voor de beste landenexpositie (Fresh Facts in het Rietveldpaviljoen): niet ontwerper Herman Hertzberger, maar Aaron zelf haalde toen die prijs op... Maar goed, die ambitie heeft het NAi in ieder geval geen windeieren gelegd en Betsky's nieuwe directiebaan in Ohio - na een eerder conservatorschap in San Francisco - is misschien wel een tussenstap naar het allerhoogste, het MoMa in NY?

Betsky neemt afscheid op 27 oktober, de dag waarop Carel Weeber zijn welverdiende Maaskantprijs ontvangt. En het NAi zoekt dus een nieuwe directeur; voorzitter Hans Andersson van de Raad van Toezicht gaat zich daar nu mee bezighouden. Wat ons betreft na een Duitse en een Amerikaan liefst weer eens een frisse, jonge Nederlander... Wellicht iets voor Ole Bouman?