Nieuwbouw

Betalingsproblemen bij scholenbouw leiden tot verlies bouwbedrijven

De betalingsproblemen die zich al sedert midden september bij de bouw van schoolgebouwen voordoen, leiden bij de bouwbedrijven tot belangrijke financiële verliezen. Het is niet zo dat zij deze verliezen volledig kunnen compenseren door verwijlintresten aan te rekenen. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft aan minister Pascal Smet gevraagd voor deze uitbetalingsproblemen zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Wachten met uitbetalen tot januari is geen oplossing.

De aannemers stellen vast dat de schoolbesturen, omwille van de uitbetalingsproblemen bij AGIOn (het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs), de goedkeuring van hun vorderingsstaten rekken. De besturen bundelen ook de vergoedingen voor meerwerken tot een latere datum. Op die manier kunnen de aannemers zelfs geen verwijlintresten inroepen.

De problemen bij de vergoeding van de werken aan schoolgebouwen leiden dus ook tot financiële problemen bij de aannemers. Zij krijgen langs twee kanten met kredietproblemen te maken: het beschikbare krediet bij hun leveranciers geraakt uitgeput en tegelijk krijgen zij geen overbruggingskrediet meer bij de financiële instellingen.

De problemen gelden niet enkel voor werken die al eerder gestart zijn, maar ook voor werken die momenteel worden opgestart. Omdat het onzeker is of het schoolbestuur de werken kan uitbetalen, dreigt de aannemer een groot deel van de werken te moeten prefinancieren.

De VCB heeft hierover begin november minister Pascal Smet aangeschreven. Zij heeft voorgesteld dat de Vlaamse overheid een overheidswaarborg zou verstrekken voor de overbruggingskredieten die AGIOn zou aangaan om de huidige uitbetalingsproblemen te overbruggen. Op die manier kunnen de aannemers dan toch op korte termijn worden uitbetaald.

Ook interessant