Vastgoed

Bestemmingsplanwijziging moet toekomst woonboerderij redden

Het wijzigen van het bestemmingsplan moet de toekomst van de woonboerderij redden. Als het aan de politieke partij CDA ligt, is de situatie op de agrarische vastgoedmarkt te verbeteren met de wijziging. Door het begrip plattelandswoning op te nemen in bestemmingsplannen voor het landelijk gebied, kunnen boerderijen de bestemming krijgen van woonboerderij.

Nu lopen veel mensen die een woonboerderij willen kopen tegen allerlei regels aan. Ook makelaars lopen bij de verkoop van een boerderij vaak vast op een bepaling in het bestemmingsplan dat het woonhuis deel moet uitmaken van een boerenbedrijf. Dat maakt veel boerderijen zo goed als onverkoopbaar, terwijl het aanbod hierin toch al toeneemt door bedrijfsbeëindiging. Volgens Marjo van Oosterhout (Stichting Behoud Boerderijen) is het plan van het CDA dan ook erg welkom.

In haar ogen kunnen veel oude boerderijen wel wat onderhoud en liefde gebruiken. Met het plan van het CDA zouden zeker 6.000 boerderijen beter verkoopbaar zijn. Het probleem ligt echter niet alleen bij het ontbreken van een woningbestemming. Ook de waarde van landbouwgrond is flink gedaald en daarnaast spelen de crisis en de natuurwetgeving een rol.

Gebaseerd op: De telegraaf