Vastgoed

Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars kiest nieuw bestuur

Op haar eerste vergadering na de verkiezingen van december 2008, koos de nieuwe Nationale Raad van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) op vrijdag 6 februari jl. de drie leden van het Bureau. Luc Machon (zie foto), voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen – CIB - Vlaanderen en vastgoedmakelaar in Lanaken, wordt de nieuwe voorzitter van het Instituut. Het tussen de Nederlandstalige en Franstalige vertegenwoordigers in de Nationale Raad afgesloten bestuursakkoord zet de reorganisatie van het Instituut hoog op de agenda. De bevoegdheden van de Nationale Raad worden in de toekomst beperkt en dit ten voordele van de nieuw te vormen Nederlandstalige en Frans-Duitstalige Gemeenschapsraden.

Bestuursakkoord tussen RI en CIB Vlaanderen

De Nationale Raad van het BIV (het ‘Parlement’ van de vastgoedmakelaars) is paritair samengesteld uit 9 vertegenwoordigers van de Nederlandstalige en 9 vertegenwoordigers van de Franstalige vastgoedmakelaars. Na de verkiezingen van december 2008 behoren de 9 Franstalige leden allen tot Réflexions Immobilières; de 9 Nederlandstalige leden maken allen deel uit van CIB Vlaanderen. Om een impasse te vermijden werd recent tussen beide fracties een bestuursakkoord voor de periode 2009-2013 afgesloten.

CIB Vlaanderen drukte zwaar haar stempel op dit bestuursakkoord en realiseert zo de met de Vlaamse vastgoedmakelaars gemaakte verkiezingsafspraken:
  • BIV-bijdrage: Réflections Immobilières wenste de BIV-bijdrage van de leden-vastgoedmakelaars te verhogen; CIB Vlaanderen was hiervan tegenstander. Het nieuwe bestuursakkoord bepaalt duidelijk dat er in 2009 geen verhoging komt van de ledenbijdrage, enkel een indexatie. CIB wilde de ledenbijdragen aanvankelijk zelfs niet indexeren, maar de BIV-rekeningen 2008 (met een verlies van 480.000 euro!) lieten dit niet toe. De door CIB Vlaanderen mee onderhandelde begroting 2009 is thans strikt sluitend;
  • hervorming BIV: Uiterlijk medio 2010 moet het Beroepsinstituut verregaand zijn hervormd. De Nationale Raad blijft bevoegd voor de regelgeving inzake de plichtenleer, de toegang tot het beroep en de stage. Alle andere bevoegdheden van de Nationale Raad, inbegrepen alle ermee verbonden middelen, behoren straks tot de afzonderlijke beslissingsmacht van de beide Communautaire Raden (lees de Vlaamse Raad en de Frans-Duitse Raad);
  • dienstverlening van het BIV: de dienstverlening blijft dit jaar behouden, daarna beslissen de Vlaamse Raad en de Frans-Duitse Raad elk over hun middelen. CIB Vlaanderen verzet zich niet tegen projecten van e-learning of het ter beschikking stellen van een minimum aan type-contracten, maar wenst geen 300.000 euro in te zetten voor zogenaamde “gratis” vorming (die dan wel moet worden betaald via de verplichte BIV-ledenbijdrage). CIB Vlaanderen overlegt met het Sociaal Fonds van de Vastgoedsector (SF323) om onder zo gunstig mogelijke voorwaarden te komen tot een uitbreiding van het vormingsaanbod in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. De vormingsverplichting wordt niet verzwaard;
  • internationalisering: de begroting 2009 voorziet een budget om ook internationaal de belangen van de sector te behartigen;
  • uitbreiding Bureau BIV: het nieuw samengestelde Bureau zetelt tot januari 2013. Naast voorzitter Luc Machon (CIB Vlaanderen) zetelen ook twee vertegenwoordigers van Réflections Immobilières: Hugues de Bellefroid (ondervoorzitter) en Rodolphe d’Oultremont (penningmeester). Het nieuwe Bestuursakkoord bepaalt dat het Bureau voortaan zal bestaan uit 4 leden. Hiermee wordt een evenwicht gecreëerd met 2 Nederlandstaligen en 2 Franstaligen. Dit is een primeur in het bestaan van het Instituut. Armand Zegers (penningmeester CIB Vlaanderen en vastgoedmakelaar in Vilvoorde) wordt aan het Bureau toegevoegd als raadgever. Beslissingen worden voortaan in consensus genomen.
Voor CIB Vlaanderen biedt het nieuwe Bestuursakkoord een stevig perspectief om haar programma-accenten te realiseren. In die zin verbindt CIB Vlaanderen zich ook tot een “pact van goede samenwerking”. Een integrale en vlotte realisatie van de afspraken komt zo meteen ten goede van de Vlaamse, de Waalse en de Brusselse vastgoedmakelaars.

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars

Het BIV, voluit het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, is een publiekrechtelijke organisatie die verantwoordelijk is voor de toegang tot het beroep van vastgoedmakelaar en voor de tuchtcontrole van dit beroep. Het beroep van vastgoedmakelaar is immers een gereglementeerd beroep: iedereen die als zelfstandige de activiteiten van vastgoedmakelaar wil uitoefenen, moet bij het BIV ingeschreven zijn. Vastgoedmakelaars zijn bovendien verplicht om de regels van de deontologie na te leven.

Resultaat BIV-verkiezingen december 2008

Na een sterke campagne haalde CIB Vlaanderen op 5 december jl. een bijzonder sterk verkiezingsresultaat. De Nederlandstalige vastgoedmakelaars schonken volop hun vertrouwen aan de CIB-kandidaten die 34 van de 35 Nederlandstalige BIV-mandaten kregen toebedeeld.

De Franstalige vastgoedmakelaars gaven hun stem aan de kandidaten van Réflexions Immobilières (RI). Zij verwierven op deze manier 32 van de 33 Franstalige mandaten. Daarnaast gaan in de Tuchtkamers, zoals de wet het bepaalt, 2 mandaten naar Duitstalige vastgoedmakelaars.