Architectuur

Benthem Crouwel richt het centrale plein van Koblenz in

Dit jaar wordt het prestigieuze project 'Kulturbau and Mall' opgeleverd op de heringerichte Zentralplatz van het Duitse Koblenz. Het ontwerp van Benthem Crouwel Architects bestaat uit twee gebouwen, een cultuurgebouw en het grote winkelcentrum Forum Mittelrhein, die samen een sterk baken vormen in de nieuwe stedebouwkundige eenheid van het stadscentrum.

Kulturbau
Het ontwerpprogramma werd opgedeeld in twee volumes die ondanks hun verschillend karakter toch erg op mekaar zijn betrokken, onder meer door het centrale plein dat de twee met mekaar verbindt. Op die manier versterken de Kulturbau en het Forum Mittelrhein elkaar. Het opvallende cultuurgebouw werd midden op het plein ingepland. Hierin is de stadsmediatheek, het Mittelrhein-Museum en het toeristisch informatiecentrum van Koblenz gehuisvest.De gevel is uitgevoerd in glas met witte print en biedt op verschillende plaatsen een blik naar binnen. Het grote dakterras is voor het publiek toegankelijk en biedt een weids uitzicht over het bijzondere landschap.

Forum Mittelrhein
Het winkelcentrum werd ontworpen als een lage, horizontaal gelaagde structuur. Het gebouw heeft de vorm van een trapezoïde en wordt gekenmerkt door zachte, ronde lijnen. De verschillende verdiepingen worden met roltrappen met elkaar verbonden. Die plaatsen vormen bovendien oriëntatiepunten voor de bezoeker en zorgen ervoor dat daglicht overvloedig binnenvalt, wat de aantrekkelijkheid van het gebouw sterk verhoogt.

Lees verder op Architectura

Ook interessant