Architectuur

New York Times vernietigend over badkuip Stedelijk museum

De gerenommeerde kunstcriticus Michael Kimmelman heeft geen goed woord over voor het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam. De auteur van New York Times begrijpt niet waarom de uitbreiding eruit ziet als een badkuip. “Benthem Crouwel’s ontwerp lijkt een wanhopige Amsterdamse reactie op Bilbao.”

Het zijn harde woorden, waarmee Kimmelman zijn artikel opent. “Ik kan me zo een-twee-drie geen gebouw voor de geest halen dat er zo belachelijk uitziet als het nieuwe Stedelijk Museum.” De ontsteltenis van de recensent betreft met name de uitbreiding door Mels Crouwel, die in de volksmond De Badkuip wordt genoemd.

“Een bovenmatig stuk sanitair betreden om moderne kunst te bekijken is als zoiets als Bach uitgevoerd te horen worden door een man in clownskostuum”, schrijft Kimmelman. “Waarom een badkuip? Dat is de 170 miljoen dollar-vraag (de bouwkosten omgerekend naar Amerikaanse maatstaven, red.). De ontwerper van het gebouw heeft het niet uitgelegd.”

Nu kan dat komen doordat de uitbreiding niet bewust als badkuip is ontworpen. Architect Mels Crouwel zegt het bouwdeel als een grote symmetrische luifel te hebben voorzien. “Het is een verwelkomend gebaar. Bovendien maakt de schaduw van deze luifel het mogelijk een volledig glazen plint te maken”, aldus Crouwel.

Lees verder op Architectenweb.nl