Vastgoed

Belgische woningmarkt presteert onder verwachting

Belgische woningmarkt presteert onder verwachting
De Belgische woningmarkt blijft achter bij de verwachtingen, blijkt uit het halfjaarlijks rapport van de Nationale Bank. De situatie verslechtert verder door stijgende materiaalprijzen en hogere hypotheekrentes. Bouwunie, de organisatie voor Vlaamse zelfstandige bouwers en kmo's, bevestigt deze bevindingen.

Jean-Pierre Waeytens, topman van Bouwunie, verklaart: "Uit elke analyse, enquête of gesprek met woningbouwers de afgelopen maanden, blijkt hetzelfde: bouwen en verbouwen is duurder geworden. Dit komt niet alleen door de hoge materiaalprijzen en rentevoeten, maar ook door de loonindexering van vorig jaar. Ondanks de nood aan extra woningen en renovatie, zien we de betaalbaarheid en het aanbod onder druk staan."

Bouwunie stelt verschillende oplossingen voor. Ten eerste pleit de organisatie voor een verlaging van het btw-tarief naar 6 procent voor sloop en heropbouw zonder beperkingen. Daarnaast willen ze 15 procent van alle bouwuitgaven en -investeringen aftrekbaar maken van het belastbaar inkomen, met een maximum van 9.000 euro. Renovatie- en andere premies, subsidies of leningen blijven volgens Bouwunie noodzakelijk en moeten verder versterkt worden.

Bouwunie wijst ook op de noodzaak om vergunningsprocedures te versoepelen en emotionele bezwaren, zoals het 'Not-In-My-Backyard' (NIMBY)-syndroom, te minimaliseren. Hierdoor kunnen mogelijkheden zoals verdichting, inbreiding en alternatieve woonvormen zoals cohousing en tiny houses beter benut worden.

Waeytens benadrukt het belang van afstemming tussen ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) en verordeningen op alle niveaus, en pleit voor het minimaliseren van afwijkingsmogelijkheden. "Alleen zo krijgen inbreidings- en verwevingsprojecten de kans om in de praktijk gerealiseerd te worden en niet slechts in theorie," besluit hij.

Ook interessant