Vastgoed

Belgische vastgoedsector draait goed

De Belgische vastgoedsector draait goed. Dit geldt zeker in vergelijking met andere Europese landen. De huizenprijzen daalden in 2009 met 0,3% maar zijn inmiddels weer stijgende, terwijl het aantal transacties in het afgelopen jaar met 7% daalde. Daarmee deed België het beter dan andere Europese landen.

Hoe het komt dat de Belgische markt minder geraakt is door de wereldwijde economische crisis is volgens deskundigen te verklaren. Zo zijn de huizenprijzen in België realistischer dan in bijvoorbeeld Nederland. De prijzen in het buurland liggen lager, omdat daar geen ruime kredietverlening van banken en een riante hypotheekrenteaftrek zoals in Nederland gelden. De financiële en fiscale vrijheid van de Belgen is op de vastgoedmarkt meer beperkt. De Belgische woningbezitter heeft geen aflossingsvrije hypotheek of tophypotheek. Het enige dat de Belg kan doen is sparen en de hypotheek zo aflossen. Daarnaast geldt een aftrek van maximaal 2.080 euro per jaar, ongeacht de waarde van een huis.

Dat de markt in België redelijk overeind is gebleven komt ook door de honkvastheid van de Belgen. 80% van de Belgen bezit een eigen huis en blijft hier vaak ook wonen in de buurt van familie.

Gebaseerd op: Vastgoed