“Wat opvalt, is dat de kopers erg prijsbewust te werk gaan. Er wordt goed onderhandeld. We zien dat bijvoorbeeld een nieuw gebouwde villa in de meeste gevallen moeilijk de kostprijs in herverkoop haalt. Met andere woorden: in dit segment wordt geen ‘bonus’ betaald om snel over een woning te kunnen beschikken, terwijl dit in de lagere segmenten vandaag vaak wél gebeurt.”
Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed
“Toch mag je je niet blind staren op die mediaanprijs. Elke verkochte woning is uniek. Het absolute aantal transacties is nog enigszins beperkt om er grote prijsstijgingen of -dalingen uit af te leiden. Enkele zéér dure panden kunnen de mediaan al sterk beïnvloeden.”
Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed
“In grote steden valt op dat ook meer inwoners uit de groene rand en zelfs een wijdere omgeving er een pied-à-terre kopen om het weekend in de stad door te brengen. Beide situaties brengen een trendbewust publiek op de been en dat zorgt opnieuw voor een stijgende vraag. Vooral in Antwerpen is dit zichtbaar.”
Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed
“De écht grote eigendommen, met bijvoorbeeld een manège, vinden vandaag veel moeilijker een koper. Luxueuze woningen die compacter zijn, maar met een veel hogere afwerkingsgraad, zijn daarentegen bijzonder in trek. Alle ruimtes zijn hier benut en vaak is er plaats gemaakt voor wellness, fitness, cinema of zwembad. En wat zeker opvalt: er is meer aandacht dan vroeger voor stijlvolle buitenruimtes. Zo hebben woningen vandaag een heel luxueus ingericht bijgebouw, dat soms een prijskaartje heeft van twee normale woningen.”
Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed
“En niet alleen bij Belgen. Ook Duitsers, Nederlanders en Luxemburgers zijn bereid om meer dan 2 miljoen euro op tafel te leggen voor een comfortabele plek aan de Belgische kust. De uitbraak van het coronavirus heeft daar vooralsnog weinig aan veranderd. Daarnaast realiseren veel landgenoten zich dat een aangename omgeving belangrijk kan zijn. Denk maar aan de tweedeverblijvers die al snel bij de regering aandrongen om de weg naar de kust weer te openen. In Knokke hebben sommige makelaars in de voorbije maanden mei en juni alvast dubbel zoveel verkocht.”
Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed
“Hier stellen we vast dat het aantal projecten met luxeflats toeneemt. En dat vooral de prijzen per vierkante meter fors de hoogte ingaan. Gevolg is dat ook meer kleinere appartementen de kaap van één miljoen ronden. ”
Roel Druyts, CEO van Hillewaere
“De stad Antwerpen zit qua populariteit zeker in de lift en is naar Europese normen nog steeds erg goedkoop in dit segment. Zeker de zuidrand van de Scheldestad beleeft hoogdagen, omdat de ring een probleem blijft op het vlak van mobiliteit. Anderzijds zien we ook opnieuw Nederlanders de grens oversteken omwille van aangekondigde wijzigingen in de vermogensbelasting bij onze noorderburen. Dit kan straks wel eens gunstig uitdraaien voor wie een luxueus pand wil verkopen in het noorden van de provincie.”
Roel Druyts, CEO van Hillewaere
“De Fransen - die sinds enkele jaren bijzonder actief waren omwille van de ‘rijkentaks’ - zijn een belangrijke groep in het Hoofdstedelijk Gewest, maar Brussel blijft een aantrekkingspool voor een zeer breed internationaal publiek. Het telt in totaal een 140-tal instellingen en organisaties die (on)rechtstreeks verbonden zijn met de Europese instellingen of de NAVO. Zolang deze twee organisaties in het Gewest gevestigd zijn, zal er grote interesse blijven in panden in het hogere segment.”
Roel Druyts, CEO van Hillewaere
“Er moet evenwel een onderscheid worden gemaakt tussen het oosten en het westen van de provincie. Het luxesegment doet het vooral goed in gemeenten zoals Sint-Genesius-Rode, Kraainem en Tervuren. Zij krijgen een steeds internationaler publiek op bezoek dat in Brussel minder rust vindt. In het oosten van de provincie zien we dat in Leuven wel enkele panden boven het miljoen de deur uitgaan, maar daar blijft het grotendeels bij.”
Roel Druyts, CEO van Hillewaere
“Wat wel opvalt, is dat er wat meer appartementen boven het miljoen zijn verkocht in Gent. Alles in totaal een 13-tal. Vaak gaat het om oudere koppels, 60-plussers, die hun villa verkopen en naar de stad trekken, meestal naar het centrum. In tegenstelling tot een luxevilla, halen deze appartementen doorgaans wél de kostprijs in herverkoop. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat de doorlooptijd van zo’n appartement veel korter is. Ze blijven modern en ze zijn eenvoudig opnieuw in te richten.”
Roel Druyts, CEO van Hillewaere
“Alle activiteit situeert vooral in of rond Hasselt en Genk. Steeds meer gefortuneerde Limburgers willen hun grote villa op het platteland inruilen voor een ‘karakterwoning’ - denk aan een herenwoning met stadstuin en garage - in de stad of aan de stadsrand. Dit type woningen is een nieuw statussymbool geworden, iets wat niet iedereen heeft. Kandidaat-kopers willen in hun nieuwe woning evenveel woonoppervlakte en comfort als in hun oude woning, maar dan dichtbij of in de stad. En dat mag wat kosten.”
Roel Druyts, CEO van Hillewaere