Vastgoed

Belgen herfinancieren woningkrediet het meest

De Belgen zijn de Europese kampioenen in het herfinancieren van hun woningkredieten, samen met de Denen en de Duitsers. Bij lagere hypothecaire tarieven zijn ze er snel bij om hun terugbetalingsverplichtingen te verlichten via een nieuw, goedkoper woningkrediet, leren cijfers van de Europese hypotheekfederatie in De Tijd.

De Belg is niet enkel met een baksteen in de maag geboren. Als hij de kans heeft, zal hij niet nalaten het gewicht van die baksteen gevoelig te drukken. Dat bleek onlangs nog tijdens de bouwbeurs Batibouw. Door de erg lage hypothecaire tarieven had 30 tot 60 procent van de kredietaanvragen betrekking op een herfinanciering. Daarbij grijpen kredietnemers een lagere hypotheekrente aan om hun bestaand woningkrediet om te zetten in een nieuw, goedkoper krediet.

Griekenland
De herfinancieringsdrang is in Europa nergens zo groot, met uitzondering van Denemarken en Duitsland, als in België, leren cijfers van de Europese hypotheekfederatie. De cijfers van de federatie hebben betrekking op het jaar 2003. Toen vertegenwoordigden de herfinancieringen in België ongeveer 20 procent van alle verstrekte kredieten, nog een stuk minder dus dan dit jaar.

Lees meer op Tijd.net