Verbouwen

Belfius wil bijverdienen als digitale klusjesman

Belfius wil bijverdienen als digitale klusjesman
Belfius lanceert een digitaal platform waar klanten offertes kunnen opvragen bij – op dit moment - een vijfhonderdtal loodgieters, elektriciens, schilders en andere klussers in Antwerpen, Gent, Brugge, Brussel en Luik. Dit systeem, Jaimy genaamd, wordt verder uitgebreid. Doel van Belfius is om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Voor elk contract dat via Jaimy wordt gesloten, vraagt de bank een commissie.

Bouwunie vreest dat deze en gelijkaardige app’s het de (onbelaste) bijklusser nog wat gemakkelijker maken. Het is immers helemaal niet uitgesloten dat Belfius bijklussers zonder statuut toelaat op haar platform in plaats van te werken met reguliere aannemers.

De onlangs ingevoerde bijkluswet maakt het mogelijk dat klussers onbelast en regelvrij bijverdienen tot 6.000 euro per jaar. Zonder dat daarvoor enige kwalificatie nodig is en zonder belastingen te moeten betalen op die bijverdienste. Ze zijn regelrechte concurrenten voor zelfstandigen en kleine bedrijven die wel een pak verplichtingen hebben.
Bouwunie vindt daarom nog altijd dat bouwactiviteiten niet via dergelijke deelplatformen mogen aangeboden worden. Samen met Unizo en andere beroepsfederaties stapt Bouwunie naar het Grondwettelijk Hof tegen de bijkluswet.

Het stoort Bouwunie ook dat banken en andere spelers geld proberen te verdienen louter en alleen door tussenpersoon te spelen en voor elk contract een commissie te laten betalen. De eidnklant betaalt deze meerkost.
Potentiële klanten kunnen aannemers vinden en rechtstreeks contacteren zonder commissie via de website vinduwaannemer.be van Bouwunie.

Ook interessant