Nieuwbouw

Belemmeringen voor wederopbouw Haïti

Het gebrek aan ruimte, het puin in de straten en het gebrek aan plannen van de regering bemoeilijken de wederopbouw in de hoofdstad Port au Prince in Haïti. Bovendien willen veel mensen niet uit de kampen omdat ze het daarbuiten niet beter gaan krijgen, zo blijkt uit een rondgang langs de kampen en hulporganisaties in Haïti.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) presenteren dinsdag de eerste kwartaalrapportage over de besteding van de hulpgelden vanuit Nederland naar Haïti. In totaal is 111,4 miljoen euro opgehaald. Dat geld is besteed aan onder meer onderdak, voedsel, water, sanitaire voorzieningen, medische zorg en scholing.

Er kan geen begin worden gemaakt met de bouw van tijdelijke huizen, omdat op veel plaatsen nog het puin ligt en op de open plaatsen vaak tenten staan. Bijkomend probleem is dat deze zogeheten transitional shelters, in vergelijking met de tenten, aan minder mensen onderdak kunnen bieden.

"Als we in fases op een aantal kampen ruimte gaan maken voor de shelters, moeten er meer tenten verdwijnen dan er tijdelijke behuizing voor terugkomt. Dat betekent dus dat we weer een heleboel mensen de straat op moeten sturen'', vertelt Ian Logan, hoofd van de operatie van het Internationale Rode Kruis in Haïti.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant