Duurzaam Bouwen

Beleef het passiefconcept in unieke vakantiewoning

Beleef het passiefconcept in unieke vakantiewoning
40% van het totale Europese energieverbruik vindt plaats in gebouwen. Europa laat er geen twijfel over bestaan dat het zo niet verder kan. Vanaf 1 januari 2021 zal elke nieuwbouw en grondige renovatie een bijna-nul-energiegebouw moeten zijn. De Saint-Gobain groep, wereldleider in bouwmaterialen, nam de handschoen op in een uniek partnership met A33 Architecten: Passief-live op de Baraque Fraiture.

“De expertise en kracht van de partnerbedrijven werden gebundeld bij de realisatie van deze passieve woning”, zegt Chief Marketing Officer Gérard Aspar van Saint-Gobain. “Innovatieve technieken, duurzaam bouwen en energie-efficiëntie zijn iedere dag weer de drijfveer van onze 190.000 medewerkers. De knowhow om de Europese doelstelling te bereiken is dus aanwezig. En met dit transparante project zorgen we dat iedereen op een eenvoudige manier kan zien dat de principes van energiezuinig bouwen overal haalbaar zijn.”

Bewustmaking
De bouw van Passief-live, een innovatieve passief-modelwoning op een van de meest uitdagende plaatsen van België, kon van meet af aan worden gevolgd via de website en Facebook. “Toch was en is het niet de zoveelste bouwblog”, zegt architect Toon Tweepenninckx. “Alle prestaties zijn online en in alle openheid op de website te volgen nu de woning voltooid is. We willen vooral dat mensen gaan nadenken over de energieprestaties van hun woning”. “Dat klopt”, vult Els Bleus van Saint-Gobain aan: “Men weet perfect hoeveel de auto gemiddeld verbruikt, en kiest meer en meer voor groenere wagens. Toch zijn nog te weinig kandidaat-bouwers bereid of voldoende geïnformeerd om hun woning af te stemmen op de energiezuinige normen van morgen. Nochtans een uitstekende investering in tijden van stijgende energieprijzen en toenemende energie-armoede.”



Vraag en antwoord
In België wordt er nog altijd relatief weinig passief gebouwd (341 woningen in 2011 nvdr). Toon Tweepenninckx: “Mensen zitten met veel vragen over het kostenplaatje, comfort, rendement, enzovoort. Passief-live heeft een online ‘dashboard’ waar energieverbruik heel duidelijk wordt. Hoeveel verbruikt de woning tijdens een hittegolf of op een ijskoude winterdag? Wat is het verschil tussen leegstaand of bewoond? Hoeveel energie gaat er naar verwarming en hoeveel naar warm water? Wat is het rendement van de warmtepomp? Hoeveel elektriciteit produceren de zonnepanelen? Hoeveel regen- en drinkwater wordt er verbruikt?...”

Om een antwoord te bieden op al die vragen werd het Passief-Live Cloudcake Dashboard ontwikkeld. Dit publieke toegankelijke dashboard is een visualisatie van de data afkomstig van de KNX-homecontrol domotica-installatie. De opbrengsten van de zonnepanelen, de temperaturen, het rendement van de warmtepomp,… je kan het allemaal (van op afstand) op een veilige manier beheren en besturen. Dankzij de KNX-applicatie kunnen de systemen in de woning feilloos met elkaar communiceren en data uitwisselen. Bovendien kan het energieverbruik nog verder dalen omdat de installatie erop toeziet dat de energie enkel wordt gebruikt waar en wanneer nodig. Via de bewegingsmelders, lichtsensoren (die de verlichting uitschakelen bij voldoende daglicht) en de 'spaar'-stand wordt er meer comfort gerealiseerd, met minder energie.

Ook interessant