Duurzaam Bouwen

Passief-live straks ook live te beleven

Passief-live straks ook live te beleven
Het Passiefhuis-project van A33 Architecten en de Saint-Gobain Groep op de Baraque Fraiture nadert rond Batibouw 2012 zijn slotfase. Via de Facebookwedstrijd kan er dan een weekendverblijf gewonnen worden om dit unieke passiefconcept te ervaren in een prachtige omgeving. Architect Toon Tweepenninckx legt alvast uit hoe een geïsoleerd houtskelet en driedubbele beglazing de sleutel vormen tot een succesvol passiefhuisverhaal.

Op de Baraque Fraiture, een van de hoogste plaatsen in ons land, ging op 5 oktober de bouw van het ‘Passief-live.be’ huis van start: een passiefwoning waarvan je het hele bouwproces én de energieprestaties online kan volgen. Voor deze primeur werd de locatie niet toevallig gekozen. Door de woning op een van de hoogste punten van ons land te bouwen, wil het bouwteam aantonen dat dit passiefconcept in elke Belgische context overeind blijft. Dat men het zich met deze locatie zeker niet gemakkelijk gemaakt heeft, bewijst de U-waarde van buitenmuren en dak. Om aan de passiefhuis-eis van een totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling te voldoen, mag de U-waarde van de muren, vloeren en daken maximaal 0,15 W/m²K bereiken. Maar op deze locatie moest men onder de 0,08 W/m².K duiken!

De schil – uitdagingen en oplossingen

Na de funderingen werd aan de hand van een computer 3D-model de houtskeletwanden en vloerelementen in de productiehal van Machiels Building Solutions voorgemonteerd. De buitenwanden werden daar ook volledig gevuld met 40 cm glaswol van ISOVER. Deze doorgedreven prefabricatie maakte het mogelijk het volledige houtskelet in slechts 8 dagen te monteren op de werf, dus inclusief muurisolatie, dak en geïsoleerd onderdak.

Ir.-arch. Toon Tweepenninckx: “Op deze hoogte is het geen sinecure om aan de passiefhuisstandaard te voldoen. Wat betreft isolatie is glaswol ideaal voor geprefabriceerde houtskeletwanden, de plaatsing gebeurt snel en secuur door de goede aansluiting. We gebruikten maar liefst 22 palletten ISOVER glaswol met een uitzonderlijk goede lambda waarde van 0,032 W/m.K, en dat is hier echt wel nodig om onder die U-waarde van 0,08W/m².K te geraken.”

Daarna was het de beurt aan de projectpartner Saint-Gobain Glass om de thermisch uiterst performante schil te sluiten. “In de ramen staan 2 types driedubbel glas van Saint-Gobain Glass, naargelang de oriëntatie”, legt Toon Tweepenninckx uit. “Zo kiezen we voor de noord- en westgevel voor glas met een zeer performante Ug-waarde, vanwege de uitstekende thermische isolatie. Voor de zuid- en oostgevel heeft het glas een iets hogere Ug-waarde, maar een uitzonderlijk goede g-waarde* voor een maximaal profijt van de zonnewarmte en een Tl waarde** gelijk aan deze van dubbel glas, zodat er maximaal daglicht naar binnen komt.”

*Onder de g-waarde verstaat men het percentage zonne-energie dat door de beglazing dringt. Hoe hoger de g-waarde, hoe meer zonne-energie er binnen valt en dus in de koude winterperiode benut kan worden.
** Tl of lichttransmissie is het percentage van het zichtbare licht dat wordt doorgelaten door het glas.