Duurzaam Bouwen

Passief-Live.be nadert oplevering

Passief-Live.be nadert oplevering
Het unieke passiefhuisproject van A33 Architecten en de Saint-Gobain Groep op de Baraque Fraiture zit in de afwerkingfase. Architect Toon Tweepenninckx legt uit hoe de partners Gyproc, Weber en Saint-Gobain Solar het passiefverhaal sluitend maken. Deze zomer wordt de woning opgeleverd.

Nabij Baraque Fraiture, een van de hoogste plaatsen in ons land, ging op 5 oktober 2011 de bouw van het ‘Passief-live.be’ huis van start: een passiefwoning waarvan je het hele bouwproces én de energieprestaties online kan volgen. De groep Saint-Gobain, met de dochterbedrijven Isover, Gyproc, Weber, Saint-Gobain Glass en Saint-Gobain Solar Systems, stapte als partner mee in het project van A33.

Ir.-arch. Toon Tweepenninckx: “Oriëntatie, isolatie en luchtdichtheid/ventilatie zijn cruciaal bij het passiefhuis, nu is het de beurt aan innovatieve afwerkingstechnieken om de puntjes op de i te zetten”, stelt de architect.

Saint-Gobain Solar: totale energiedekking
In combinatie met de warmtepomp (die een rendement hoger dan 100% haalt), optimale luchtdichtheid en gecontroleerde ventilatie, zorgen de PV-panelen van Saint-Gobain Solar voor een verdere optimalisatie van het energieluik. De panelen leveren 4.462 kWh/jaar, genoeg voor de totale dekking van sanitair warm water, verwarming en huishoudelijke elektriciteitsbehoefte. Het gaat om 60m2 panelen van het type Powermax Strong, via opbouw geplaatst op het dakvlak met zuidwestelijke oriëntatie. De volledig zwarte (in plaats van de typische blauwzwarte) panelen zijn een esthetische troef in het dak.

Weber verkort het bouwproces
De gevel in leisteen is opgetrokken met de doorstrijkmortel van Weber. De grote troef van deze mortel is dat navoegen niet meer nodig is, waardoor het bouwproces verkort. Bovendien vermindert de kans op uitbloeiingen aanzienlijk. De kleurkeuze voor dit project ging uit naar een donkergrijze tint, wat in combinatie met de rechthoekige gevelsteen voor een strak ogend geheel zorgt. Deze gevelsteen zorgt trouwens voor een voldoende hoge inertie als buffer tegen de anders mogelijk te snelle opwarming binnen het houtskelet.
Binnen in de woning wordt gebruik gemaakt van de flexibele tegellijmen van Weber die door hun stofvrij karakter een positief effect hebben op het toepassingscomfort (minder opkuiswerk!) en de gezondheid van de tegelzetter.



Gyproc: voorgemonteerde Rigidur panelen en luchtzuiverende plafonds
De voorgemonteerde binnenmuren werden op de werf aangeleverd met één zijde voorzien van Rigidur-H panelen. Deze Rigidur-H bouwplaten zijn hard geperste gipsvezelplaten op basis van gips en cellulosevezels. “Zij zorgen ook voor de dwarsstijfheid en geven extra stabiliteit”, zegt Tweepenninckx. Op de werf worden vervolgens de sanitaire en ventilatiekanalen aangesloten, de Isover-glaswol geplaatst en de tweede Rigidur plaat ertegen gemonteerd. Het voordeel van deze droge afwerking ten opzichte van traditioneel pleisterwerk is dat alles nagenoeg onmiddellijk afgewerkt en geverfd kan worden. Er moet immers geen maanden gewacht worden op het drogen van traditioneel pleisterwerk.

In de plafonds zorgen de Gyproc ACTIV air-platen voor verbeterde binnenluchtkwaliteit. Zelfs na behangen of verven (met traditionele poreuze materialen) verlagen zij de concentratie van VOS (vluchtige organische stoffen) in de binnenlucht. Tot slot zijn deze platen in de plafonds op veerregels bevestigd, Z-vormige profielen die het contactgeluid (voetstappen) van de bovenverdieping dempen. Dit in combinatie met de Isover glaswolisolatie die de akoestische isolatie tegen luchtgeluid verzekert.

Ook interessant