Beleef glas, puur en toch versneden, op Interieur Kortrijk

  BE   12 oktober 2016 Bron: Marquiz
Beleef glas, puur en toch versneden, op Interieur Kortrijk
Interieurglas bestaat in vele vormen, maten en bewerkingen. Voor zijn stand op Interieur Kortrijk heeft marktleider Saint-Gobain Building Glass Benelux resoluut gekozen om het materiaal op zich centraal te stellen. Het materiaal interieurglas in al zijn esthetische facetten. Puur en toch versneden. De experience designers van bump bedachten een wel heel aparte sculptuur waarin 13 verschillende glasplaten een glansrol spelen. Daarnaast creëerde bump een ingenieuze verlichtingstechnologie die ervoor moet zorgen dat de bezoekers van de stand van Saint-Gobain op Interieur Kortrijk (stand 638) met de verschillende glasplaten gaan interageren. Kwestie van interieurglas daadwerkelijk in zijn volle glorie te kunnen beleven…

Massief en doorlaatbaar

Interieurglas kan in vele toepassingen worden gebruikt: voor deuren, wanden, kasten, tafelbladen, spiegels, vloertegels, trappen … Daarnaast kan interieurglas worden uitgerust met diverse technologieën die je niet ziet, maar die wel een invloed hebben op de functionaliteit van het interieurglas. Denk maar aan bepaalde coatings die ervoor zorgen dat glazen douchewanden stralend blijven, een thermische nabehandeling die het glas sterker en veiliger maakt, of een akoestisch isolerende extra laag.

Voor het concept van zijn stand op Interieur Kortrijk was de opdracht die Saint-Gobain aan de ‘experience designers’ van bump gaf duidelijk: het materiaal ‘interieurglas’ an sich in de spotlights plaatsen. Focussen op de designwaarde van glas.

Dat die briefing door bump perfect vertaald is in een schitterend ‘overall concept’, is meteen duidelijk voor al wie tussen 14 en 23 oktober stand 638 in Kortrijk XPo bezoekt. bump zorgde namelijk voor een heuse eyecather: een opstelling in interieurglas van 4,50 x 2,20 x 2,60 m die van ver gezien de illusie biedt van een bruut blok interieurglas, maar bij het dichter komen ‘doorlaatbaar’ blijkt te zijn. “Wij voorzagen inderdaad een sculptuur waarin 13 glasplaten volgens een bepaalde wiskundige verdeling in waaiervorm staan opgesteld”, bevestigt Koen Huyghe van bump, “waardoor passanten van de stand getriggerd worden door een vreemdsoortige combinatie van massiviteit en doorlaatbaarheid. Een combinatie die eigenlijk al perfect de esthetische ambivalentie van het materiaal glas an sich typeert.”

Verschillende esthetische facetten

“Wie de sculptuur van dichter bekijkt,” vervolgt Koen Huyghe, “zal evenwel merken dat het massieve doorlaatbare blok in feite bestaat uit 13 verschillende types decoratief glas. Al zijn de verschillen heel subtiel omdat Saint-Gobain bewust niet voor bladen met contrasterende kleurschakeringen of opvallende motieven gekozen heeft, maar veeleer wilde spelen met transparantie, licht en textuur.”

“In de waaier staan zo het bijzonder blank floatglas PLANICLEAR, het extra helder glas DIAMANT, het geëtst glas SATINOVO MATÉ en de ultratransparante beglazing met homogene reflectie COOL-LITE BRIGHT SILVER opgesteld,” pikt Ivo Smets van Saint-Gobain in, “maar je zal er ook PIXARENA en THELA in aantreffen: twee types decorbeglazingen die elk op hun eigen subtiele en elegante manier ruimtes afscheiden van spiedende ogen.

Je kan er ook kennis maken met TEX GLASS, een nieuwe collectie decoratief gelaagd glas met geïntegreerd textiel, en met MASTER-SOFT, een nieuw model binnen het MASTERGLASS-gamma dat de trend van de matte materialen - die sterk aanwezig zijn in actuele interieurs - volgt. MASTER-SOFT heeft een zeer fijn gegraveerd zacht oppervlak waarin de kruisende diagonalen als het ware een gewatteerd patroon vormen.

Verrassend en vol creatieve mogelijkheden zijn ook PICTURE IT, een speciaal type interieurbeglazing , waarop rechtstreeks en in hoge definitie de meest subtiele prints kunnen worden gedrukt, en STADIP PRINT, waarbij gebruik wordt gemaakt van een folie om een creatieve harmonie tussen beeld en glas te bewerkstelligen.

De waaier glasplaten geeft uit op een soort van oneindig punt, waar we de PRIVA-LITE-beglazing opstelden: een beglazing met controleerbaar doorzicht, waarop kan worden geprojecteerd.”

Interactieve glaservaring

“ Door te werken met 13 verschillende soorten beglazingen, toont Saint-Gobain al heel wat facetten van interieurglas op zijn stand, maar met bump wilden wij nog verder gaan dan dat”, gaat Koen Huyghe verder. “We noemen onszelf immers niet voor niets ‘experience designers’. (lacht) En zeker voor interieurglas is het zo, dat het een materiaal is dat echt op je lijf geschreven moet zijn. En zo moet het ook aanvoelen: als een perfecte tweede huid …

Daarom hebben wij op de stand van Saint-Gobain op Interieur Kortrijk gewerkt met aanstuurbare ledverlichting. Die we onzichtbaar, in lijn met de glazen platen hebben verwerkt, om zo bepaalde lichteffecten te sorteren in functie van de positie van de waarnemer van het glas. Heel subtiel, maar toch … Door middel van een ingebouwde trackingfunctie verandert het glas van aspect in functie van de positie van de bezoeker van de stand. De manier bij uitstek om het glas met de bezoeker te laten interageren en – omgekeerd – om de bezoeker van stand 638 tijdens de biënnale het glas daadwerkelijk te laten beleven.”


Saint-Gobain Building Glass Benelux, INTERIEUR 2016, Kortrijk Xpo / Hal 6, stand 638

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo