Belasting op huurwoningen zal huurders treffen

  BE   1 juli 2013 Bron: Confederatie Bouw
Op de tafel van de onderhandelingen over de begroting ligt een voorstel om de belasting op huurwoningen te verhogen. Maar volgens de Confederatie Bouw wordt onroerend goed in ons land al voldoende belast. Robert de Műelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Het aantal beschikbare woningen in ons land staat door de demografische evoluties sowieso onder druk. Wie geen huis kan bouwen of kopen, is aangewezen op de huurmarkt. Maar door deze maatregel zal het aanbod op de huurmarkt kleiner worden en zullen de huurprijzen stijgen.”

Een onroerend goed wordt in ons land reeds verschillende keren aan belasting onderworpen: registratierechten of btw bij de aanschaf, de jaarlijkse onroerende voorheffing en successierechten. Daarnaast bestaat een belasting op een forfaitair inkomen (verhoogd KI) die via de personenbelasting wordt geďnd. Men denkt eraan om dit nu te verhogen.

In België is een heel groot deel van de huurwoningen privé-eigendom. Investeerders betalen nu al gemiddeld ongeveer 25% belastingen op hun huurinkomsten. Als zij het vastgoed links laten liggen, zal het aantal huurwoningen dalen en de prijzen stijgen. Hiervan zullen de minder kapitaalkrachtige huurders uiteindelijk het slachtoffer worden.

Robert de Műelenaere: “Dit is opnieuw een maatregel die theoretisch geld opbrengt, maar in de praktijk nadelige gevolgen heeft voor onze sector en de bevolking. Wij vragen dus dat men de piste van een verhoogde vastgoedfiscaliteit verlaat.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo