Nieuwbouw

Belangrijke bouwontwikkeling: de schroeffundering

Belangrijke bouwontwikkeling: de schroeffundering
De wooncrisis in Nederland heeft intussen gigantische proporties aangenomen. Er is een te klein en niet passend aanbod. En wat er wel is, is onbetaalbaar. Er zijn allerlei ontwikkelingen die woningbouw in de weg staan, maar vooral de stikstof- en PFAS-problematieken hebben veel invloed. Hoewel de huidige situatie geenszins leuk is (voor wie dan ook), heeft het toch ook voordelen. Zo komt er eindelijk veel meer aandacht voor manieren om duurzamer en lichter te bouwen. Bijvoorbeeld met alternatieve funderingen zoals een schroeffundering.

Een schroeffundering: wat is dat eigenlijk?

Nieuws over stormen of aardbevingen in andere landen zullen menig Nederlander behoorlijk verbazen. Want waarom blijft er gelijk niets meer van die woningen daar over?! Dat komt onder andere omdat wij hier vanwege de overwegend zachte en natte ondergrond veel degelijker bouwen. De verplichting daartoe is zelfs wettelijk vastgelegd. Onder meer de fundering om een gebouw aan de grond vast te zetten, zorgt voor veel stevigheid als er externe krachten op het pand inwerken.

In Nederland plaatsen we overwegend funderingen van stortbeton, strokenfunderingen met gewapend beton en funderingen op palen. Een relatief nieuw alternatief is een schroeffundering. Hierbij worden metalen palen in de grond geschroefd, waardoor een stevige verbinding met de grond ontstaat.

De voordelen van schroeffunderingen

Schroeffunderingen hebben diverse voordelen ten opzichte van andere funderingen.

  • Geschikt voor zowel tijdelijke als permanente bouw;
  • Eenvoudig en snel te installeren, zonder uitgebreide graafwerkzaamheden;
  • Geen uithardingsperiode zoals bij beton nodig;
  • Ze zijn herbruikbaar;
  • Minder materiaal nodig om te fabriceren;
  • De plaatsing veroorzaakt weinig tot geen schade aan de omgeving;
  • Minder personeel nodig om ze te plaatsen; en
  • Geschikt voor diverse soorten ondergrond zoals grond, klein, zand en zelfs veen.

Schroeffunderingen zouden vanwege deze voordelen wel eens een grote rol kunnen spelen in de ambitie om voor 2030 bijna een miljoen woningen in Nederland te bouwen. Daarnaast zouden ze een oplossing kunnen bieden bij de miljoen woningen in ons land die dreigen te verzakken vanwege de toenemende risico’s door (snellere) klimaatverandering.

Waar kun je een schroeffundering kopen?

Van doe-het-zelver die een tuinhuisje wil verankeren tot bouwbedrijf dat een groot bouwproject gaat realiseren: ga je met een schroeffundering aan de slag dan kun je niet zonder een betrouwbare en ervaren expert. Bij Schroeffundering Holland ben je dan ook aan het juiste adres als je een schroeffundering kopen wil. Schroeffundering Holland biedt de beste oplossing voor jouw specifieke wensen en eisen, passend bij het beschikbare budget. Naast het kopen van een schroeffundering, kun je hier overigens ook terecht voor allerlei tips en informatie, en kun je persoonlijk advies krijgen over jouw project.

Ook interessant