Architectuur

Begraafplaats als stiltecentrum van Gubbio

De monumentale begraafplaats van de Italiaanse stad Gubbio is uitgebreid naar ontwerp van de Andrea Dragoni Architetto. Het bureau heeft de begraafplaats opgezet als een stad met pleinen voor stilte en bezinning. Wat Dragoni betreft is de uitbreiding van de begraafplaats meer dan een vergroting van het oppervlak. Hij heeft de uitbreiding ook gebruikt om de betekenis van de begraafplaats voor Gubbio, gelegen in de provincie Umbrië en een van de belangrijkste middeleeuwse steden van Italië. te onderzoeken.

Stereometrische blokken

De plattegrond van de begraafplaats is een stedelijke structuur, opgebouwd uit rechthoekige, stereometrische blokken. De plaatsing van die volumes weerspiegelt de landelijke verkaveling van de omgeving en de historische stad. Sommige blokken zijn open ruimten, als omsloten pleinen, die het concept van een stedelijke structuur versterken.

De open ruimten zijn geïnspireerd op de Skyspaces van kunstenaar James Turrell. Hij heeft in meerdere varianten architectonische constructies ontworpen, waar het publiek via een opening in het dak de lucht en het veranderende licht kan ervaren.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant