Duurzaam Bouwen

Batibouw: Congres illustreert duurzame bouw in de praktijk

De Duitse multinational Schüco ontwikkelt wereldwijd oplossingen voor ramen, deuren, gevels en zonne-energiesystemen en voert daarbij duurzaamheid, energiezuinigheid en innovatie hoog in het vaandel. Daarom organiseert het bedrijf op 1 maart 2012 – de eerste dag van Batibouw – een congres dat illustreert op welke manieren duurzame bouw in de praktijk kan worden omgezet. Twee concrete projecten worden daarbij belicht, één in Vlaanderen en één in Wallonië. Want iedereen mag dan wel over duurzaamheid spreken, maar hoe zit het met de praktijk? Welke keuzes werden bij deze uitdagende, duurzame projecten gemaakt? Welke uitdagingen waren er voor de bouwheer en de architect, en hoe werden deze overwonnen? Op al deze vragen zal tijdens het congres dieper worden ingegaan.

De heer Jean-Marie Hauglustaine, Professor aan de Universiteit van Luik, zal bij wijze van inleiding een overzicht geven van de belangrijkste uitdagingen die op het vlak van energie en milieu met elk gebouw gepaard gaan.

Daarna worden twee concrete projecten in de kijker gezet: de ‘Cité Administrative de Seraing’ en het project ‘ECO-Life Venning’ te Kortrijk. De ‘Cité Administrative de Seraing’ is een uitgelezen voorbeeld van passiefbouw. Onder meer door een ver doorgedreven isolatie en door een zeer goede luchtdichtheid van het gebouw worden warmteverliezen maximaal beperkt, waardoor het energieverbruik drastisch wordt verlaagd. Het project ‘ECO-Life Venning’ is niets minder dan een volledig CO²-neutrale woonwijk, een huzarenstukje waarbij hernieuwbare energie een belangrijke rol speelt.

Als afsluiter van het evenement zal Dr. Winfried Heusler, Senior Vice President Engineering bij Schüco, een unieke visie bieden op de gebouwschil van de toekomst. Dit evenement is dus niet te missen voor wie meer wil weten over hoe in de toekomst duurzaam zal worden gebouwd.

Dagvoorzitter Christophe Deborsu leidt de gasten door het programma. Het congres richt zich exclusief op architecten, investeerders, aannemers en andere bouwprofessionelen.

Wanneer: 1 maart 2012 - van 13u30 tot 17u00
Waar: Brussels Expo - zaal CINEDOC (administratief gebouw)

Programma

12h00 : Receptie & lunch
13h30 : Ontvangst door voorzitter van de dag Dhr. Christophe Deborsu
13h40 : Energetische en milieuaspecten van gebouwen door Dhr. Hauglustaine (Universiteit Luik)
14h10 : Project passief gebouw voor de Cité Administrative de Seraing door Dhr. Greisch (Bureau d’Architecture Greisch) en Dhr. Busch (Neo&Ides)
15h00 : Project Ecolife Venning – CO²-neutrale woonwijk te Kortrijk door Dhr. Jult (Buro II) en Mevr. Piers (Goedkope Woning cvba)
15h50 : De gebouwschil van de toekomst door Dhr. Dr. Heusler (Schüco International KG)
16h40 : Conclusies
17h00 : Meet & Greet (Schüco Paleis 4 – Stand 200)