Interieur

Bar in Corian vormt architecturaal hart in restaurant Te Kook

Met een centraal geplaatste, gele toog in het hightechbekledingsmateriaal DuPont Corian heeft restaurant Te Kook van topchef Johan Segers een impactvol statement neergezet. Strak design, functionaliteit en gastronomie vinden elkaar in een levendig historisch kader. Luc Binst van architectenbureau Crepain Binst Architecture (CBA) toont met dit architecturale concept eens te meer de vernieuwende mogelijkheden van dit unieke materiaal.

Kwalitatief superieur

Luc Binst van architectenbureau CBA is een pionier op het gebied van creatieve en grensverleggende architecturale toepassingen in Corian. Ook in zijn privé-inrichting heeft Luc Binst met Corian gewerkt. Met deze installatie in een publieke, veeleisende ruimte toont Corian zowat al zijn kwaliteiten op het gebied van duurzaamheid en esthetiek: na tests tussen vier mogelijke oplossingen kwam Corian als beste te voorschijn.

"De inrichting van een restaurant dat met zijn architectuur een sterke persoonlijkheid wil neerzetten, is voor CBA een boeiende uitdaging", vertelt architect Luc Binst. "In ons project moesten we de visie van opdrachtgever en chef Johan Segers integreren; daarnaast wilden we met ons architecturaal concept aansluiten op dit historische plein met zijn inboedelmarkt, veilinghuizen en Plantin-Moretusmuseum. Zulk een met betekenis geladen omgeving vraagt om soberheid en transparantie. Daarom kozen we in ons ontwerp voor een volledig beglaasde pui, primaire kleuren als wit voor de wanden, zwart voor de keuken en krachtig geel voor de ronde bar in Corian, die als cirkel op het ruitvormige vloeroppervlak is neergezet. De openheid van de cirkelvorm zorgt voor maximaal contact met de gasten. De architectuur van de ruimte en het Corian materiaal zijn beslissend in de beleving."

restaurant Te Kook van Johan Segers in Antwerpen

De beste oplossing voor een restaurant

Restaurant 'Te Kook' is het derde restaurant van topchef Johan Segers, gelauwerd met een Gault-Millau Life Time Achievement Award. 'Te Kook' moest een joviale sfeer uitstralen, aansluitend op het brasserieconcept en het karakter van het oude stadshart. "Het zonnige geel van in de massa gekleurd Corian is schitterend als blikvanger", zegt chefkok Johan Segers. "Behalve de vele functionele voordelen van Corian is er ook het aangename gevoel bij aanraking van het materiaal. Corian voelt warm en zacht aan, maar is anders dan hout heel gemakkelijk schoon te maken. Dit is een realisatie waar alles juist zit, perfecte interieurarchitectuur die aansluit bij het exterieur. Alle aandacht is gericht op lekker eten, een topkeuken met het ontspannen gevoel van een brasserie."

Ideaal voor veeleisende toepassingen

"Voor deze uitvoering was Corian het gedroomde materiaal", legt Luc Binst uit. "Het laat zich thermisch vormen en buigen, doorboren, frezen, alle bewerkingen die bijvoorbeeld met hout mogelijk zijn. Maar het is ook in de massa gekleurd, zodat krasjes niet opvallen en het kan worden hersteld. De panelen worden naadloos verlijmd zodat het aan de allerstrengste hygiënische normen beantwoordt."

Ook interessant