Binnenafwerking

Moskee in Lancashire heeft bogen van Corian

De indrukwekkende Jamia Moskee Sultania en Education Centre in Brierfield, een mijnstad in Lancashire (Verenigd Koninkrijk), is nu afgewerkt. Het project duurde tien jaar van ontwerp tot voltooiing en vergde een investering van 3,5 miljoen pond van de lokale moslimgemeenschap. Het nieuwe gebouw van architect Al-Samairre, Archi-Structure, Baildon, West-Yorkshire, is nu een van de grootste moskees, bestemd voor tweeduizend gelovigen. De interieurdecoratie eert het verleden door gebruik van tal van traditionele materialen, terwijl ook moderne bouwmethodes en hoogpresterende materialen zoals DuPont Corian hightech-bekledingsmateriaal worden ingeschakeld.

Het nieuwe gebouw is bestemd voor zowel onderwijs als erediensten en beschikt over acht klaslokalen op het laagste niveau. De grote hoofdgebedsruimte beschikt over een gebedsruimte op mezzanineniveau die een speciaal ontwerp vroeg om op een elegante wijze beide ruimtes te scheiden en toch verbonden te houden. Ontwerper Umar Faruque van Studio Architekton, gespecialiseerd in hedendaags islaminterieur, werd ingeschakeld om hiervoor een oplossing te zoeken en bedacht het concept van 38 decoratieve bogen, geïnspireerd op de Moorse architectuur van Andalusië. De bogen werden ontworpen om te passen bij het marmer afkomstig van Pakistan en Turkije in de hoofdruimte. Maar voor dit project wilde de ontwerper een veelzijdig, modern materiaal dat harmonisch samengaat met de esthetiek, terwijl het ook eenvoudig te produceren en in te passen moet zijn. De openingen van de bogen zijn beglaasd met doorkijkspiegels.

Moskee in Lancashire heeft bogen van DuPont Corian

Umar Faruque was vertrouwd met de eigenschappen van DuPont Corian en de creatieve manier waarin deze eigenschappen werden toegepast in diverse projecten over de hele wereld. Hij keek ernaar uit de flexibiliteit van de materialen en de naadloze afwerking van het ontwerp te verkennen.

Umar wees de lokale specialisten M and L Solid Surfaces aan voor het design in situ, de productie en de plaatsing van de bogen. Hij werkte al met hen en kende hun achtergrond in engineering en hun kwaliteiten om de precieze toleranties te bereiken die noodzakelijk zijn voor dit project.

De bogen zijn gemaakt op een MDF-basis, in twee Corian-kleuren zoals voorgeschreven voor het ontwerp (het diepe, rijke Cocoa Brown en de Arrow Root-kleur met zijn generfde, minerale uitstraling). Ze komen voor 90% overeen met de kleuren van het marmer in de hoofdgebedsruimte.

M and L Solid Surfaces, in samenwerking met de technische ondersteuning van CD (UK) Ltd, verdelers van DuPont Corian in het VK, voltooide de productie en de installatie van de bogen in twaalf weken, gebruikmakend van dertig bladen van het materiaal.

Moskee in Lancashire heeft bogen van DuPont Corian

Voor de realisatie van de complexe curves van het boogontwerp werden de twee gekozen kleuren thermisch gevormd en naadloos verbonden om een strakke, uniforme afwerking van het geheel te verzekeren. Het boogontwerp is nu een van de meest opvallende en bewonderde kwaliteiten van het gebouw.

Khalid Hussain vertelt namens de nieuwe moskee: "Het bouwen van de Sultania moskee was een belangrijk project voor de gemeenschap en wie betrokken was bij de constructie. Iedereen is opgetogen over het eindresultaat en waardeert dit unieke gebouw met zijn vele artistieke kenmerken die elkaar versterken. Het gebruik van DuPont Corian voor de bogen was een nieuw maar spitsvondig idee voor ons. We zijn opgetogen over hoe mooi het eruitziet en het is een van de belangrijkste gesprekspunten geworden wat betreft het design."

Masud Ahmed van de Brierfield Moskee vervolgt: "We waren er ons niet van bewust dat een materiaal dat befaamd is voor werkbladen zo aanpasbaar en creatief kon zijn. Ons vertrouwen in de architect en de aannemer werd beloond met een kwaliteitsproduct en –ontwerp dat werd afgewerkt volgens de hoogste standaarden. Het werk van Umar Faruque, M and L Solid Surfaces en CD UK zal alom door onze gemeenschap worden geapprecieerd.”

Moskee in Lancashire heeft bogen van DuPont Corian

Ook interessant