Nieuwbouw

Nieuwbouw Ulu Moskee te Utrecht nadert de voltooing

De nieuwbouw Ulu Moskee aan de Kanaalstraat te Utrecht nadert de voltooing nu het gebouw wind- en waterdicht is. De bouw startte in 2008, maar heeft mede door de crisis lange tijd stilgelegen. De nieuwe Ulu Moskee vormt samen met het woonblok Buenos Aires van het Bouwfonds een belangrijk onderdeel van de stadsvernieuwing op de Kop van Lombok. Het gebouw wil duidelijk herkenbaar zijn als moskee, maar tegelijkertijd uitstralen dat het onderdeel is van de moderne Nederlandse samenleving. Dit is bereikt door Ottomaanse vormelementen en detailleringen te combineren met Nederlandse bouwmaterialen. De minaretten, de koepel, de halftransparante wand gericht op het oosten en de sierlijsten langs de dakranden maken duidelijk wat de functie van het gebouw is. De bakstenen gevels en de toepassing van glazen bouwstenen, aluminium kozijnen en zinken daken doen het gebouw aansluiten op de omgeving. De hoge puien op de begane grond maken het gebouw visueel lichter en laten zien dat het gebouw open staat voor iedereen.

De moskee wordt vanuit het nieuwe moskee plein rondom ontsloten door twee gelijkwaardige entrees. In de twee minaretten naast de entrees zijn de liften opgenomen. Daar tegenover liggen de trappenhuizen. De moskee, die gelegen is boven de verhuurbare winkelruimten op de begane grond, bestaat uit de gebedsruimte op de 2e verdieping en de meer culturele functies op de 1e verdieping. In de hoge gebedsruimte zijn op twee niveaus insteekvloeren gehangen, waardoor een capaciteit van twaalfhonderd gebedsplaatsen wordt bereikt. Deze insteekvloeren zijn losgehouden van de gevels.

Daglichtstroken boven de vides zorgen voor sacraal strijklicht langs de wanden van de gebedsruimte. De maatvoering van de verticale raamstroken in de gevels is zodanig dat deze de gebedsrijen markeren.

Ook interessant