Nieuwbouw

Moskee aan de Donk in Lier krijgt groen licht

Het schepencollege van Lier heeft een stedenbouwkundige vergunning verleend voor de bouw van een Turkse moskee met een cultuurcentrum aan de wijk Donk in Lier. Eerder was een bouwaanvraag afgekeurd, er was ook veel protest van Vlaams Belang tegen de komst van de moskee.

De Vereniging van Turkse Arbeiders, VTAL, heeft het initiatief genomen om een nieuwe moskee met een minaret te bouwen in Lier omdat de huidige gebedsruimte aan de Lispersteenweg te klein was geworden. Een eerste bouwaanvraag werd afgekeurd omdat het project te grootschalig was.

Bij een tweede aanvraag werd rekening gehouden met alle opmerkingen van de dienst Stedebouw en de aanvraag kreeg dan ook groen ligt. Gisteren kwam er ook groen licht van de dienst Ruimte en Onroerend Erfgoed in Antwerpen.

De bouw is ook omstreden bij sommige buurtbewoners. Er werden 53 bezwaarschriften ingediend tegen de bouwaanvraag. Deze zijn allemaal van de hand gewezen en het schepencollege heeft gisteravond de bouwvergunning toegekend.

De VLAT was al jaren op zoek naar een geschikte locatie en zag in de Donk een ideale plaats. Ze is dan ook blij met deze postieve beslissing. "In Lier is het niet gemakkelijk om een geschikte lokatie te vinden", zegt Adnan Önder van de VLAT. "In de ruime omgeving van de wijk Donk wonen redelijk wat mensen van Turkse origine wat de toegankelijkheid naar de moskee vergemakkelijkt en weinig of zelfs geen overlast zal veroorzaken omdat die mensen allemaal te voet of met de fiets naar de moskee zullen gaan. Dat is heel belangrijk geweest in het dossier."

Op het terrein staan nu nog oude schoolgebouwen maar die zullen nu worden afgebroken. De VTAL hoopt dat de bouw over enkele maanden kan starten. In de moskee zal plaats zijn voor ruim 600 mensen.

Ook interessant