Vastgoed

Banken pesten huurders

De banken hebben twee weken geleden bij het Grondwettelijk Hof stilletjes bezwaar aangetekend tegen de nieuwe huurwet, melden Het Nieuwsblad, Het Volk en De Standaard. De wet is al een half jaar van kracht.

Krachtens de nieuwe huurwet, alias de wet-Onkelinx, zijn banken verplicht hun klanten op eenvoudig verzoek een huurwaarborg voor te schieten. Ze negeren die verplichting straal, klaagt de VVSG, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. "De banken schuiven hun waarborgplicht af op de OCMW's, zegt Guido De Padt, volksvertegenwoordiger voor Open Vld en voorzitter van het OCMW van Geraardsbergen.

Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) zei vooraf dat ze tot drie keer met de banken aan tafel had gezeten om voor de bankwaarborg een gentlemen's agreement af te spreken. De woordvoerster van de banksector: "Sorry, we zien inmiddels bij onze leden dat dit onderdeel van de wet niet kan werken. Vandaar dat sommige banken op 7 november, in afwachting van een reparatiewet door een volwaardige regering, verzet aantekenden bij het Grondwettelijk Hof."

Kunst en vliegwerk

De nieuwe huurwet kwam er niet zonder slag of stoot en werd fel bekritiseerd. "Onverantwoord kunst- en vliegwerk," was het strenge oordeel van specialist Dirk Meulemans in Trends van 1 maart 2007.

Ook Meulemans stelde zich vragen bij de verplichting voor banken om hun klanten op eenvoudig verzoek een huurwaarborg voor te schieten. De wetgever stelt dat 'de financiële instelling in geen geval deze bankwaarborg zal kunnen weigeren om redenen in verband met de solvabiliteit van de huurder'. "Kortom, een bank moet een lening toestaan ook al acht ze de huurder insolvabel. Dat lijkt me tegennatuurlijk," zei Meulemans.

Ook interessant