Architectuur

Bank Van Breda in Herentals verenigt akoestiek en binnenklimaat

In een woonstraat aan de rand van Herentals verrees onlangs een nieuw kantoor van de Bank Van Breda. Architect Kris Rymenants ontwierp een sereen en stijlvol gebouw, dat een uithangbord is voor de bank en zich mooi integreert in de woonomgeving. Estrikor voorzag het gebouw van Barrisol spanplafonds die tegelijk de functie van akoestische en klimaatplafonds vervullen.

Een bankkantoor is vandaag niet wat het twintig jaar geleden was. De loketfunctie verdwijnt stilaan en banken werken steeds meer op afspraak, wat ze eerder de uitstraling van een 'private bank' geeft. Grote kantoren pal in het stadscentrum worden dan ook gaandeweg vervangen door kleinere in residentiële wijken. De Bank J. Van Breda is daar geen uitzondering op: onlangs openden ze een nieuw kantoor in een rustige woonwijk net binnen de Ringlaan van Herentals.

Dat zorgde meteen voor een eerste uitdaging: het hele programma moest gerealiseerd worden binnen de vrij beperkte oppervlakte van een woningperceel. Daarom werd de sterke helling van het terrein optimaal benut, zodat in de lager gelegen tuinverdieping ook een aantal kantoren konden voorzien worden. Daarnaast moest ook rekening gehouden worden met de bijzondere technische eisen voor een bankkantoor, en dat zonder het strakke en serene karakter van het gebouw aan te tasten.

Akoestiek en binnenklimaat
In het kantoor is het aangenaam werken: er is overvloedig daglicht en een comfortabele akoestiek en binnenklimaat. De ventilatie gebeurt via een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Voor verwarming en koeling is een grondwarmtepomp geïnstalleerd, wat door het gebruik van het grondwater ook 'free-cooling' mogelijk maakt. Om de strakke architectuur te bewaren, werd gekozen voor Barrisol plafonds: akoestische spanplafonds die tegelijk als klimaatplafond werken in functie van de klimaatbeheersing in het gebouw. Dit project is het eerste waar deze combinatie, ontwikkeld in samenwerking met Estrikor en Briotherm, is toegepast.

Lees verder op Architectura