Keukens

Baktips voor de stoomoven

Baktips voor de stoomoven
Houd je van bakken of ben je aangestoken door de heerlijkheden die je af en toe op tv voorbij ziet komen? Zelf bakken is nog veel leuker dan kijken naar hoe anderen bakken. Maar het wil misschien niet altijd meteen goed lukken. Zelfs de beste bakkers bakken af en toe een misbaksel. De brioche zakt in, het deeg is te rauw of de bodem van je taart is nog niet gaar terwijl de bovenkant van de taart al zwartgeblakerd is. Stoomovens kunnen een hoop van deze problemen omzeilen. Door stoom toe te voegen kan het deeg van jouw gebak beter rijzen en krijg je een heerlijke, krokante korst.

Maar zelfs met stoom kan het wel eens misgaan. Daarom heeft AEG een aantal handige baktips voor voor de stoomoven voor jou op een rij gezet. Met deze baktips bij de hand kun je ervoor zorgen dat mislukkingen niet meer voorkomen. Kijk hieronder naar een aantal veelvoorkomende problemen en onze baktips om het probleem op te lossen.

Bleke cakebodem

Als de onderkant van jouw cake niet goed gebruind is tijdens het bakken, dan heb je waarschijnlijk de cake te hoog in de oven geplaatst. Plaats de cake in het vervolg één niveau lager voor een betere bruining van de onderkant.

Droge cake

Als je een droge cake hebt, dan kan dat aan twee dingen liggen. Of je hebt de cake te lang gebakken of je hebt jouw cake op een te hoge temperatuur gebakken. Pas de volgende keer de tijd of de temperatuur aan.

Onregelmatige bruining

Als een taart niet gelijkmatig bruin wordt, kan dat aan verschillende dingen liggen. Of je hebt de baktemperatuur te hoog en de baktijd te kort ingesteld of je hebt het deeg niet gelijkmatig verdeeld. Stel de volgende keer een lagere baktemperatuur in en geef de taart meer baktijd, zodat deze gelijkmatig kan garen. Zorg er ook voor dat het deeg van je taart overal gelijkmatig verdeeld is. Dikkere stukken of klonten hebben meer tijd nodig om te garen. Als je een langere baktijd aanhoudt, kunnen deze plekken wel gaar worden, maar het kan zijn dat de taart op andere plekken te lang gebakken wordt. Het is dus erg belangrijk dat het deeg van de taart gelijkmatig verdeeld wordt.

Ook interessant