Architectuur

BNA: Architectonische kwaliteit sluitpost bij DBFMO

De architectonische kwaliteit wordt bij dbfmo-contracten (design, build, finance, maintain and operate) onvoldoende gewaarborgd. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de TU Eindhoven. De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) roept op deze kwaliteit beter te waarborgen, aangezien de overheid de ambitie heeft opdrachten steeds vaker via dit soort contracten in de markt te zetten. De BNA doet hiervoor acht voorstellen aan de Tweede Kamer en de belangrijkste publieke opdrachtgevers.

Onlangs heeft het kabinet met een Voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer gerapporteerd over de ervaringen met dbfmo-contracten. Conclusie is dat deze contractvorm leidt tot efficiencywinst en betere projectbeheersing. De pojecten zijn op tijd en binnen budget opgeleverd. De gewenste output wordt volgens het kabinet beter bereikt.

De BNA vindt de rapportage aan de Tweede Kamer niet volledig, omdat deze niet in op de architectonische kwaliteit. In het onderzoek van de TU Eindhoven wordt geconcludeerd dat ondanks de vaak veelbelovende ambities van de opdrachtgever de architectonische kwaliteitswens van de opdrachtgever niet (voldoende) wordt beloond.

De BNA doet acht voorstellen om de architectonische kwaliteit bij DBFM(O) projecten te waarborgen:
1) Ambitie en doelstellingen over kwaliteit vastleggen in outputspecificaties
2) Architectonische en ruimtelijke kwaliteit als beoordelingscriteria
3) Minimaal 25% score op architectonische kwaliteit
4) Concurrentie op kwaliteit
5) Substantiële ontwerpopdracht
6) Borging kwaliteit in bouwproces: monitoringsplan
7) Stel een deskundige beoordelingscommissie in
8) Positioneer architect als onafhankelijk ruimtelijk adviseur van opdrachtgever