Nieuwbouw

B-Mine Beringen komt er in afgeslankte vorm

Er komt nu dan toch een winkelcentrum op het voormalige mijnterrein van Beringen. De vergunning is afgegeven door het gemeentebestuur van Beringen en laat 13 tot 19 winkels toe op een totale oppervlakte van 15.000 vierkante meter. Het gaat om een afgeslankte versie van de oorspronkelijke plannen. Daartegen was veel verzet gerezen. In het verleden is al veel te doen geweest rond het project be-MINE. Dat houdt naast een grootschalig winkelcomplex ook honderden woongelegenheden, een zwembad, rustoord en horecafaciliteiten in.

Vooral de oppervlakte van het oorspronkelijk geplande winkelcentrum, zowat 28.000 vierkante meter, was de lokale handelaars en zelfstandigenorganisatie Unizo een doorn in het oog. Na intensief lobbywerk op de hoogste niveaus, werden de vergunningsaanvragen voor het winkelgedeelte afgewezen.

Een nieuw dossier is nu in een afgeslankte versie wel goedgekeurd. Het gaat om een project van 15.000 vierkante meter waarvoor het stadsbestuur een socio-economische vergunning heeft afgeleverd.

Dit houdt in dat zich 13 tot maximaal 19 grotere winkels op het mijnterrein kunnen vestigen. De activiteiten moeten complementair zijn met de meer kleinschalige detailhandel in het handelscentrum van Beringen.

Unizo heeft zich al akkoord verklaard met de gereduceerde plannen. De enige bijkomende voorwaarde die de organisatie stelt, is dat minstens de helft van de nieuwe handelsruimte gereserveerd wordt voor het herlocaliseren van bestaande baanwinkels of voor zonevreemde detailhandelsbedrijven.

Ook interessant