Algemeen

Nieuwe bestemming voor mijnterreinen

Lisom, een dochteronderneming van de Limburgse Reconversiemaatschappij, heeft aan de Vlaamse regering de herbestemmingsvoorstellen bezorgd over de mijnterreinen van Beringen, Eisden en Winterslag. Eind deze week is het precies twintig jaar geleden dat de regering-Martens het herstructureringsplan van manager Thyl Gheyselinck voor de Kempense steenkoolmijnen goedkeurde.

In de zes jaar nadien gingen de vijf mijnen een voor een dicht. Daarbij gingen niet alleen 18.000 banen verloren, ook de enorme bedrijfsterreinen van de mijnen kwamen vrij.

De herbestemming van die gronden was een werk van lange adem en lijkt nu pas echt op gang te komen.

Het mijnterrein van Zolder spitst zich toe op duurzaam bouwen en Waterschei krijgt een wetenschapspark. In Winterslag brengt het C-Mine project onder meer een bioscoop, een cultuur- en kunstencentrum samen, goed voor 250 banen. Daarvoor heeft Lisom nu de plannen doorgestuurd naar de Vlaamse regering.

Volgens Lisom gaan in Beringen twee bouwgroepen huizen bouwen, bedrijventerreinen ontwikkelen en een toeristisch project rond het mijnmuseum uitwerken. Dat levert 600 banen op.

In Eisden ten slotte komen er de hoofdtoegangspoort voor het Nationaal Park Hoge Kempen en een themapark rond de fiets.

Midden volgend jaar mag de Vlaamse regering zich ook daar over uitspreken.
Build for Life