Algemeen

5 miljoen euro voor het C-Mineproject in Genk

De Vlaamse regering heeft 5 miljoen euro vrijgemaakt voor het C-Mineproject op het vroegere mijnterrein van Winterslag in Genk. Het project moet een nieuwe socio-economische dynamiek creëren in Limburg.

Wat eens een mijnterrein was, moet in de toekomst het centrum worden van het sociaal-economische leven in de omgeving. Een deel daarvan is op dit moment al gerealiseerd: een ondergrondse parkeergarage en een cinemacomplex zijn al klaar.

Een toeristisch bezoekerscentrum, een designcentrum, een media- en designacademie, een cultuurcentrum en een bedrijvencentrum staan nog op het programma. Daarnaast komen er in een aparte zone ook een speeltuin voor kinderen, horecazaken en een vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten.

Het culturele accent van C-Mine ligt op de mijnbeleving en op industriële vormgeving en design. Zo is het atelier van keramiekkunstenaar Piet Stockmans al in C-Mine gevestigd.

Het project maakt daarnaast onderdeel uit van een toeristische fiets - en autoroute waarin stedelijke kernen worden afgewisseld met groengebieden. Dit gebied strekt zich uit van Beringen tot Düren en kenmerkt zich door een gemeenschappelijk mijnverleden.

Ook interessant


Build for Life