Interieur

B-DECOoh! viert 50e verjaardag met de B van Belgisch

Van 1 tot en met 3 september 2013 vormt Brussels Expo voor de 100e keer het decor van B-DECOoh!; de professionele vakbeurs voor binnen- en buitendecoratie die twee maal per jaar plaatsvindt. De beurs werd voor het eerst georganiseerd in 1963 en viert in 2013 dus zijn 50e verjaardag. Een nauwe samenwerking met Trade Mart garandeert bovendien een nog uitgebreider aanbod van een 200-tal exposanten en 650 merken. Daarnaast zal B-DECOoh! tijdens de feesteditie het Belgisch aspect van deco en design in de kijker zetten met een ‘Belgian exclusive lifestyle lounge’: België op topniveau! Daarnaast blijft de beurs hét moment bij uitstek om inspiratie op te doen in de drie domeinen waarin B-DECOoh! pionier is: bloemsierkunst, decoratie en geschenkartikelen.

Update: De beurs is komen te vervallen, zie dit bericht

B-DECOoh! is al 50 jaar hét aankoopplatform voor deco-professionals in België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg, maar ook een belangrijke inspiratiebron voor de sector. Twee keer per jaar kunnen professionals, zoals interieurarchitecten, horecaspecialisten, eigenaars van geschenkwinkels, detailhandelaars, fleuristen,… opkomende trends en nieuwigheden uit de sector ontdekken en inspiratie opdoen voor hun eigen zaak. In Paleis 4 en 5 van BRUSSELS EXPO en op de Trade Mart zullen de standhouders voor hen hun nieuwe collecties en creaties kunnen tonen.

Het Belgische Serax Maison d’être was tijdens de voorbije 27 jaar al 55 edities vertegenwoordigd op de beurs en vertelt waarom ze ook in september aanwezig zullen zijn: “Het nieuwe team van B-DECOoh! staat er, dat is duidelijk met hun lange termijninvesteringen, zoals de uitgebreide databases, een nieuwe website, …. We zien een solide groep die ons als standhouder een zekerheid biedt. Laten we duidelijk zijn dat enkel een solide groep zulke investeringen kan aangaan en BRUSSELS EXPO is met de aanwezige capaciteit en centrale ligging de plaats die ons een waardige kwalitatieve beurs kan aanbieden. Wij hebben daarom geen moment getwijfeld, om net zoals de voorbije 28 jaar, ons volledig vertrouwen te geven aan B-DECOoh!”

Pierre Hermant, Algemeen Directeur Brussels Expo & Voorzitter FEBELUX gaat verder over 50 jaar B-DECOoh!: “Na 100 edities is onze B-DECOoh! vakbeurs nog steeds de belangrijkste beurs voor professionele aankopers in België. We zijn verheugd met de geweldige exposanten die tijdens de 3 dagen hun nieuwste collecties weer zullen tonen. Het laatste jaar werd het team achter B-DECOoh! helemaal vernieuwd. Het nieuwe team is erg enthousiast om nog eens minstens 50 jaar verder te gaan met de organisatie van de beurs.”

Trade Mart en B-DECOoh! verenigen krachten
Voor deze 50e editie zal B-DECOoh! de krachten bundelen met de Trade Mart, een permanent centrum voor professionelen uit de mode en binnenhuisinrichting. In totaal krijgen de bezoekers daarmee de kans om het productportfolio van in totaal meer dan 200 leveranciers en 650 merken te bekijken en de bezoekers krijgen er de kans om voordeel te halen uit de commerciële acties van bepaalde standhouders tijdens het evenement. Via deze unieke samenwerking komt men tegemoet aan de behoefte van de bezoekers om op één centraal punt in België een uitgebreid aanbod aan exposanten terug te vinden waar hij inspiratie kan opdoen om in alle rust zijn volgende collecties aan te kopen.

B-DECOoh! met de B van België
Daarnaast zal de feesteditie een Belgisch tintje krijgen met de ‘Belgian exclusive lifestyle lounge” waar exclusieve Belgische producten een plaats krijgen. Daarmee wil de organisatie ook het Belgische karakter van de beurs tonen.

Pierre Hermant gaat verder: “We kunnen met trots aankondigen dat we voor deze editie een “Belgian Exclusive Lifestyle lounge” opzetten. Als deco- en designbeurs willen we altijd het beste van het beste tonen en de Belgische producten kunnen daar zeker niet bij ontbreken. Merken als Serax Maisons d’être, D&M Depot, Puylaert Home Basics, … noem ik maar enkelen van de meest gerenommeerde Belgische merken in deco, waar we terecht trots op mogen zijn. Deze producten geven we dan ook maar al te graag een plaatsje tijdens onze beurs.”

Workshops
Tijdens de beurs krijgen de bezoekers niet enkel de mogelijkheid om de standhouders en hun nieuwste collecties te bekijken, ze kunnen ook deelnemen aan allerhande workshops. Enerzijds zijn er de workshops rond bloemen en decoratie, anderzijds worden er ook meer business-workshops aangeboden. In de “Boosting my business” corner zullen er workshops rond onder andere e-commerce georganiseerd worden. Pierre Hermant: “We vinden het belangrijk om onze bezoekers te voorzien van de belangrijkste trends in de sector en hierover te informeren. Ondernemers worden vandaag geconfronteerd met veel nieuwigheden waar ze niet meer van onderuit kunnen, zoals e-commerce, stockbeheer,... In samenwerking met partners zoals Bureau Gevers bieden we hen interessante workshops over plagiaat, patenten en dergelijke; informatie waarmee ze kunnen inspelen op hedendaagse problematiek.”

Decoratie in België: een lange weg
Sigried Demyttenaere, co-editor DAMN° magazine & Art Director Waterproof, blikt terug op 50 jaar decoratie in België: “Je kan de evolutie duidelijk zien als je kijkt naar de woningen van onze ouders of grootouders. Vroeger werd enkel het beste salon 'gedecoreerd', meestal met voorwerpen die niet functioneel waren. De meeste decoratieartikelen waren dan ook geschenken die werden gegeven op speciale gelegenheden. Vandaag is dat helemaal anders. Jonge mensen 'pimpen' hun woning met allerlei decoraties die ook functioneel kunnen zijn. De 'beste' eetplaats of salon van vroeger bestaat niet meer, alle ruimtes in een woning worden gebruikt en ingericht volgens de smaak van de bewoners.“

Sigried gaat verder: “Intussen heeft ook 'Design' zijn intrede gemaakt bij het brede publiek. Design in huis hebben was vroeger voor de happy few, voor mensen van een bepaalde stand en cultuur. Door deze verschuiving is de afneemmarkt veel groter geworden waardoor ook het aanbod steeg, wat uiteindelijk vandaag tot een soort saturatie leidt. Een 10 à 15-tal jaar geleden was er een echte boom in de decoratiesector, iedereen kon het zich veroorloven om zijn woning in te richten, te veranderen en had er ook plezier in. Nu gaan de consumenten veel bedachtzamer te werk, er wordt minder gekocht maar men kiest voor duurzamere objecten, die niet meer zo trendgevoelig zijn. Deze tendens, die hand in hand gaat met de economische situatie, zal zich nog een tijdje voortzetten. We kopen bewuster en laten ons minder beïnvloeden. Naar mijn gevoel zal er niet minder worden gespendeerd aan decoratie, maar de producent zal zich iets meer moeten aanpassen aan wat de consument wilt. Deze krijgt meer inspraak en we zien dat sociale media hierbij kunnen helpen. Er is ook meer plaats voor creativiteit en spel, zeker in tijden van crisis zoeken we naar een contragewicht, en welke sector dan de decoratiesector kan hier beter op inspelen?'

Pierre Hermant sluit af: “De deco-wereld staat na 50 jaar nog altijd niet stil en zal ook de komende jaren nog verder blijven evolueren. Wij staan er als deco-beurs op om blijvend te innoveren en onze bezoekers alles te bieden waar ze naar op zoek zijn.”

Ook interessant