Duurzaam Bouwen

Awards Duurzame Woning en Duurzaam Kantoorgebouw

Het grote succes van de eerste editie van de Award Duurzaam Bouwen zorgde dit jaar voor nieuwe impulsen. Dubolimburg en Confederatie Bouw Limburg reiken in 2011 namelijk twéé awards uit. Naast de Award Duurzame Woning – die ook in 2010 al architecten, aannemers en bouwheren beloont die duurzame particuliere woningen realiseerden – is er de nieuwe Award Duurzaam Kantoorgebouw, die duurzaamheid in de utiliteitsbouw in de kijker zet. De beide Awards zullen op 31 maart door gedeputeerden Frank Smeets en Marc Vandeput worden overhandigd. Bouwprofessionelen kunnen hun realisaties (woningen/kantoorgebouwen) aanmelden tot en met 21 februari.

Frank Smeets, gedeputeerde Milieu & Natuur: “Duurzaam bouwen is niet langer de uitzondering: de Vlaamse overheid verstrengt de energienorm (E-peil) in 2012 en 2014, wat maakt dat nieuwbouwwoningen met nadrukkelijke aandacht voor energiebesparing worden gebouwd. Dat betekent een betere isolatie, meer aandacht voor oriëntering, focus op energiebesparende maatregelen, oog voor bewoners-/gebruikerscomfort, nadruk op de juiste materialenkeuze en zoveel meer. Maar ook kantoorgebouwen worden steeds duurzamer: een goede reden voor Dubolimburg en de Confederatie Bouw Limburg om ook in de sector van de utiliteitsbouw duurzame projecten met een award te belonen.”

Projecten indienen ?

Nog tot en met 21 februari kunnen architecten, aannemers en projectontwikkelaars hun meest duurzame projecten indienen bij Dubolimburg. De beide categorieën zijn als volgt onderverdeeld:
*particuliere woningen die voor 1 januari 2011 werden gerealiseerd en opgeleverd op het grondgebied van de provincie Limburg en die minstens voldoen aan energiepeil 60. Aandachtspunten zijn onder andere een goede isolatie en ventilatie, het implementeren van energiebesparende maatregelen, materiaalgebruik en bewonerscomfort.
*kantoorgebouwen die voor 1 januari 2011 werden gerealiseerd en opgeleverd op het grondgebied van de provincie Limburg en die minstens voldoen aan een energiepeil van 60 en een K-waarde (isolatiepeil) van 30. Aandachtspunten zijn onder andere een goede isolatie en ventilatie, het implementeren van energiebesparende maatregelen, materiaalgebruik en gebruikerscomfort.

Uitreiking op donderdag 31 maart 2011 – tijdens de jaarvergadering van de Confederatie Bouw Limburg

Een professionele jury zal de ingezonden woningen op basis van het Referentiekader Duurzame Woning toetsen (voor de particuliere woningen) en de Valideomaatstaf (voor kantoorgebouwen). Vervolgens brengt de jury een plaatsbezoek aan de weerhouden projecten. Uit die projecten wordt per categorie 1 winnaar gekozen.

De meest duurzame woning en het meest duurzame kantoorgebouw krijgen op donderdag 31 maart 2011 de Award uit handen van Ingrid Lieten (Vice Minister-President van de Vlaamse Regering), Frank Smeets (Gedeputeerde voor Leefmilieu), Marc Vandeput (Gedeputeerde Economie) en Pascale Naessens (presentatrice en meter van het project).
Bovendien worden alle weerhouden inzendingen beloond met een erkenning door Rik Mondelaers (Confederatie Bouw Limburg) en Kris Asnong (Dubolimburg).

Alle info, inschrijvingsformulieren en wedstrijdreglement: www.awardduurzaambouwen.be