Vastgoed

Augustus 2007: slecht voor vakantiewoningen aan de kust

Uit een bevraging, door de beroepsfederatie CIB-Kust bij de toeristische verhuurkantoren aan de kust, blijkt dat de verhuur van vakantiewoningen in augustus 2007 met 7% achteruitging in vergelijking met augustus 2006.

Augustus 2006 werd, volgens het KMI, gekenmerkt door een zeer uitzonderlijk tekort aan zonneschijnduur en door een uitzonderlijk hoge neerslaghoeveelheid. Augustus 2007 was, volgens de metingen in Ukkel, daarentegen klimatologisch over de hele lijn normaal. Een typische Belgische zomermaand dus met afwisselend weer.

De sector van de huurvakantiewoningen aan de Vlaamse kust blijft, net als de andere logiessectoren, zeer onderhevig aan het weer. Het feit dat augustus 2006 een zeer natte zomermaand was, resulteerde bij heel wat kantoren in minder vroegboekingen voor augustus 2007.

Traditioneel is augustus -veel meer dan juli- een maand waarin families een tweede vakantie aan de kust boeken, om net vóór het begin van een druk school- en werkjaar nog even van zon en zee te genieten. Het gaat hierbij voornamelijk om de zogenaamde “last-minutes”-boekingen. Het wisselvallige augustusweer was er dan ook de oorzaak van dat het aantal late boekingen dit jaar opmerkelijk lager was dan vorig jaar.

Het resultaat is dan ook een gemiddelde achteruitgang voor de huurvakantiewoningen met 7% voor de maand augustus 2007 ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar!

Enkele belangrijke vaststellingen bij dit resultaat zijn dat:
- de verhuringen voor een halve maand of langer best vergelijkbaar waren met het vorige jaar;
- het wisselvallige augustusweer niet voor de verhoopte late boekingen kon zorgen.

Evaluatie van de volledige zomerperiode 2007

Zowel in juli als augustus daalde het aantal toeristische verhuringen aan de kust. Uit de door CIB-Kust georganiseerde bevragingen bij de toeristische verhuurkantoren blijkt dat juli achteruitging met 3,3% en augustus zelfs met 7%.

CIB-Kust stelt hierbij vast dat de trend zich verder zet, waarbij het aantal overnachtingen -gerealiseerd bij de toeristische verhuur van vakantiewoningen- er elk jaar iets op achteruit gaat. Tevens stellen wij vast dat het weer een cruciale impact heeft op de verhuur van vakantiewoningen aan de kust, niettegenstaande de diverse all-weather-faciliteiten.

In het straatbeeld valt de achteruitgang van het aantal overnachtingen in huurvakantiewoningen natuurlijk niet vast te stellen. De mindere tijd die de huurders van vakantiewoningen aan de kust verblijven, wordt immers “gecompenseerd” door de grote groei van het aantal tweede verblijven. Er kan dan ook worden vastgesteld dat heel wat huurders van een vakantiewoning, de voorbije jaren eigenaar zijn geworden van hun tweede verblijf aan zee. Aan de kust zijn er intussen al meer dan 80.000 individuele tweede verblijven. Het gros van deze tweede verblijven zijn appartementen en studio’s.

Nochtans is de tijd meer dan rijp om bijkomende inspanningen te doen voor de verhuursector aan de kust! Huurders van een vakantiewoning aan de kust zijn voor ca. 85% inwoners van België. Maar we zien dat de binnenlandse markt het steeds moeilijker krijgt om stand te houden. Daarom is het dringend nodig om de ons omringende markten te gaan aanboren. Het is bovendien mogelijk om de 15% huurders van een vakantiewoning, die uit de buurlanden (Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk) komen, nog te laten stijgen.

Om de dalende trend van het aantal overnachtingen in huurvakantiewoningen aan de kust te stoppen zijn vele initiatieven nodig. We belichten er hier een drietal.

1) Eén van deze initiatieven kwam er op voorstel van Minister van Toerisme, Geert Bourgeois. Daarbij heeft het Vlaams parlement recent de toeristische verhuurkantoren vergunningsplichtig gemaakt. Voortaan waakt Toerisme Vlaanderen nu ook over de kwaliteit van al wie in Vlaanderen bemiddelt bij de toeristische verhuur van vakantiewoningen. Dit kan alleen de professionaliteit van de sector ten goede komen!

2) Binnenkort buigt het Vlaams parlement zich tevens over een nieuw logiesdecreet. Met het nieuwe logiesdecreet zal Toerisme Vlaanderen in de toekomst kunnen waken over de kwaliteit van de huurvakantie-woningen. Deze maatregel moet resulteren in een verdere kwaliteitsverbetering van het logiesaanbod huurvakantiewoningen.

3) Met steun van het Kustactieplan werkt CIB-Kust zelf aan het opzetten van een uniek reserveringssysteem voor alle aan de markt aangeboden huurvakantiewoningen aan de kust.

Maar nieuwe initiatieven hebben slechts kans op slagen als ze ook efficiënt en doelgericht gepromoot worden. Ook doorgedreven marketingcampagnes, aangepast aan de diverse markten, zullen dus noodzakelijk zijn om de aanhoudende, dalende cijfers in de huurvakantiewoningen aan de kust een halt toe te roepen!

De sector van de huurvakantiewoningen is immers belangrijk voor het toeristisch potentieel van de Vlaamse kust! Men vergeet immers al te vaak dat de toeristische verhuursector aan de kust nog steeds staat voor meer dan de helft van de commerciële overnachtingen aan de kust en voor meer dan 25% van alle toeristische overnachtingen in Vlaanderen. Men vergeet al te vaak dat deze sector, met haar huurders en tweede verblijvers, het jaar rond in staat voor de aanwezigheid van het merendeel van de verblijfstoeristen in onze badplaatsen en zo de levensader is voor de toeristische economie aan de kust.

CIB-Kust is ervan overtuigd dat, mits hard werken en het nemen van de passende regelgevende- en marketinginitiatieven, de commerciële verhuur van vakantiewoningen aan de kust nog een mooie toekomst wacht.

Ook interessant