Vastgoed

Verhuur vakantiewoningen lijdt onder minder goed weer

Uit een bevraging, door de beroepsfederatie CIB-Kust bij de toeristische verhuurkantoren aan de kust, blijkt dat de verhuur van vakantiewoningen in juli 2007 met 3,3% achteruitging in vergelijking met juli 2006.

Juli 2006 was een uitzonderlijke warme zomermaand met een langdurige hittegolf. Juli 2007 was daarentegen een zomermaand met afwisselend weer. Op enkele schaarse mooi-weermomenten na bleef het immers al te vaak koud en was er wind en/of regen. Kortom: geen standvastig strandweer.

Traditioneel wordt een groot aantal vakantiewoningen lang vooraf geboekt. Deze vroege boekers waren ook dit jaar present en de meesten gingen na hun vakantie toch tevreden huiswaarts. Er is aan onze kust dan ook veel meer te beleven dan alleen maar zonnen op het strand. De minder goede weersomstandigheden weerhielden echter vele late boekers om alsnog in juli een vakantie aan de kust te boeken.

Het resultaat is dan ook een gemiddelde achteruitgang voor de huurvakantiewoningen met 3,3% voor de maand juli 2007 ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Enkele belangrijke vaststellingen bij dit resultaat zijn dat:

• de verhuringen voor de eerste helft van juli vrij zwak waren;
• het minder zonnige weer niet voor de verhoopte late boekingen kon zorgen.

Verwachtingen voor augustus 2007

Ook voor augustus 2007 houden de meeste toeristische verhuurkantoren rekening met een mindere verhuur in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Vooral voor de tweede helft van augustus lopen de verhuringen sterk achterop. Het gegeven dat augustus 2006 gekenmerkt werd door slechte weersomstandigheden zal wellicht de vroege boekers er van weerhouden hebben om alvast een huurvakantiewoning te boeken.

Indien de voorspelde weersverbetering voor de komende dagen zich doorzet en voor een lange periode zou aanhouden, kunnen de resultaten voor de maand augustus nog heel wat verbeteren. De maand augustus wordt immers, veel meer dan de maand juli, gekenmerkt door late boekers, die (veelal) voor een korte vakantie in een huurvakantiewoning aan de kust verblijven. Onze sector hoopt dus op goed weer voor de ganse maand augustus.

Tweede verblijvers aan de kust

Naast de commerciële verhuringen van vakantiewoningen aan de kust, wensen wij ook te focussen op de tweede verblijven. Van de 80.000 tweede verblijven aan de kust worden er om en bij de 25.000 verhuurd. Zowat 65.000 vakantiewoningen worden dus enkel door de eigenaars en hun familie/vrienden/kennissen betrokken. Voor het kusttoerisme is de aanwezigheid van deze tweede verblijvers belangrijk. Deze tweede verblijvers worden echter niet meegenomen in de officiële statistieken. Het moet duidelijk zijn dat het aantal overnachtingen van deze tweede verblijvers en hun familie een veelvoud is van de overnachtingen door huurders van huurvakantiewoningen.

Ook de overnachtingen van tweede verblijvers zijn weergevoelig. Onze sector heeft het aanvoelen dat ook de tweede verblijvers in juli 2007, omwille van het minder goede weer, minder of minder lang gebruik maakten van hun vakantiewoning.