Architectuur

Architectuurwedstrijd 'Changing the Face 2013'

Onlangs heeft Dupont de zevende editie van de internationale architectuurwedstrijd `Changing the Face` aangekondigd. De wedstrijd is gericht op een architectuurproject in Polen, het Rotunda-gebouw in Warschau. De wedstrijd doet een oproep voor vernieuwende ontwerpen om het Rotunda-gebouw van Warschau nieuw leven in te blazen, om de grootste bank van Centraal-Europa (PKO Bank Polski) een nieuw en duurzaam gelaat te geven. Terwijl vorige edities van deze wedstrijd theorie bleven, is de grote nieuwigheid van dit jaar dat het winnende ontwerp echt zal worden gerealiseerd!

De PKO Rotunda is het iconische middelpunt van Sbigniew Karpiñski’s stadscomplex uit 1962-1969 in centraal Warschau. De Rotunda, op het knooppunt van twee hoofdstraten, is een welbekend baken in de stad en een populaire lokale ontmoetingsplaats. Het gebouw is een historisch significant onderdeel van het 20e-eeuwse stedelijke weefsel. Het opnieuw ontwerpen van de sterk symbolisch geladen structuur is een nooit eerder voorgekomen opportuniteit om een hedendaagse update te geven aan een belangrijke moderne landmark.



Het concept voor de “Changing the Face”-wedstrijden werd voor het eerst voorgesteld in 2008 in een workshop gewijd aan het Colosseum in Rome, en later ontwikkeld in iconische gebouwen in de steden Boekarest, Praag, Zagreb, Athene en Moskou. In elke stad werden architecten gevraagd aan een uitdagend publiek gebouw te werken dat werd geselecteerd door DuPont in samenwerking met lokale instellingen.

Behalve het behoud van de historische kwaliteiten van het Rotunda-gebouw, is voorzien dat de revitalisering zal worden gecertificeerd volgens twee van volgende drie methodologieën: LEED, BREEM of DGNB. Een aanvullende voorwaarde van de organisatoren is het gebruik van op zijn minst drie DuPont-materialen, van DuPont Corian geavanceerd bekledingsmateriaal voor buitenbekleding tot DuPont SentryGlas en DuPont SentryGlas Expressions hoog presterende tussenfolies voor structureel en decoratief gelaagd glas, van DuPont Tyvek geavanceerde folies voor gebouwafdichting tot DuPont Teflon architecturale weefsels en oppervlakbescherming voor decoratieve coatings en DuPont Plantex worteldoek- en plantbeschermingsoplossingen.



Timing:

Fase I
Aankondiging wedstrijd 4 juni 2013
Registratie opening 4 juni 2013
Registratie afsluiting 15 juli 2013
Deadline projectindiening 19 augustus 2013 23:59 CET
Bekendmaking resultaten 29 augustus 2013

Fase II
Deadline projectindiening 7 november 2013 23:59 CET
Bekendmaking resultaten 28 november 2013
Ceremonie prijsuitreiking 28 november 2013

Jury:
Andrzej Bulanda - architect, OWSARP jurylid (Warschau)
Konrad Kucza-Kuczyñski - architect, OWSARP rechter (Warschau) - voorzitter wedstrijdjury
Micha³ £ojewski – grafisch ontwerper, ontwerper visuele identiteit PKO Bank (Warschau)
Tomasz Marsza³³ – marketingdirecteur PKO Bank Polski (Warschau)
Maciej Mi³obêdzki – architect, OWSARP jurylid (Warschau)
Marcin Mostafa – architect, OWSARP jurylid (Warschau)
Grzegorz Pi¹tek, architect/architectuurcriticus (Warschau)
Rafa³ Schurma – architect, Polish Green Building Council (Gliwice)
W³odzimierz Soboñ, Strategic Program Manager DuPont (Warschau)
Aleksandra Wasilkowska - architect, OWSARP jurylid (Warschau)

Prijzen:
Prijzenfonds: PLN 200.000 (tweehonderdduizend zloty’s) bruto (volgens wisselkoers - ongeveer EUR 48.000).

Eerste prijs PLN 50,000 (vijftigduizend zloty’s) bruto (volgens wisselkoers ongeveer EUR 11.600) + uitvoering van het project.

Meer informatie: www.ChangingTheFace.com