Architectuur

Architectuurwedstrijd 'Buiten in de binnenstad'

In samenwerking met de Orde van Architecten organiseert bis voor het derde opeenvolgende jaar een architectuurwedstrijd. Na „Recente renovaties‟ (2009) en „Recente duurzame projecten‟ (2010) was het thema van 2011: „Buiten in de binnenstad‟.
De binnenstad is een aantrekkelijke woonbiotoop voor alle generaties. Jong en oud wonen toch graag in een omgeving waar kinderen te voet of met de fiets naar school en naar hun hobby‟s kunnen, waar terrasjes en restaurants op wandel- of tramafstand bereikbaar zijn, waar we makkelijk een film of een concert kunnen meepikken ... De stad is zeker de meest praktische én ecologische omgeving om te wonen, maar het moet ook een aangename plek zijn om te leven. We willen ook in de binnenstad buiten kunnen, zitten en spelen in een (privé)omgeving, met vrienden barbecueën of in alle rust een boek lezen. De binnenstad is aantrekkelijk op voorwaarde dat we hier en daar een stukje „buiten‟ voorzien. Een stadstuin(tje) of -terras staat dan ook hoog op het verlanglijstje van elke (ver)bouwer.

Het is voor architecten vaak een hele uitdaging om in dichtgebouwde entiteiten met beperkte buitenruimtes een gebouw naar lucht te laten happen. Terrassen worden aan appartementen gehangen, daken worden uitgesneden, verloren tussenruimtes worden geherwaardeerd ... kortom: veel creativiteit en inventiviteit is vereist.
Daarom koos bis voor deze architectuurwedstrijd het thema „Buiten in de binnenstad‟.

Wedstrijdcriteria

Het moest gaan om recente renovatie- of nieuwbouwproject(en) in een stedelijke omgeving met speciale aandacht voor het (privé)buitengebied aan de woning.
De projecten moesten ook aan de volgende criteria voldoen:
  • opgeleverd tussen 1/01/2009 en 1/05/2011
  • voor residentieel gebruik
  • mét bouwvergunning
  • uitgevoerd door één of meer aannemers (geen doe-het-zelf)
  • duurzaam (in een ruime betekenis van het woord).

De jury keek voor de beoordeling van de projecten uiteraard in de eerste plaats naar de manier waarop de architect een antwoord heeft gegeven op de vraagstelling van de wedstrijd: de aandacht voor het buitengebied in de binnenstad (niet alle ontwerpen beantwoordden volledig aan die eis). Daarnaast hadden ze ook oog voor de organisatie, de circulatie, de leefbaarheid ...

De 5 + 1 winnende projecten worden tijdens bis tentoongesteld in hal 1, direct voorbij de ingang.