Architectuur

Architectuurtentoonstelling RE:Work Brussel

Volgende week opent de architectuurtentoonstelling ‘RE:Work Brussel’ in deSingel (Antwerpen). Deze tentoonstelling is de tweede van dit seizoen binnen de nieuwe reeks Projecties. RE:Work toont het resultaat van een internationale masterclass waar 38 studenten uit Brussel, Barcelona, Manchester en Bordeaux aan meewerkten.

RE:Work vertrekt van specifieke uitdagingen voor Brussel, een metropool met een grote demografische groei en een omvangrijke industriële infrastructuur die echter eerder aftakelt dan zich heroriënteert. Vroegere gemengde woon- en werkzones worden nu volledig ingenomen door woongebieden. Mengvormen bestaan nog amper. De reden daarvoor is grotendeels te zoeken in het ontbreken van hedendaagse economische modellen van stedelijke verweving. De inzet van de masterclass is het optimaal gebruiken van de beschikbare ruimte en tegelijkertijd het faciliteren van een andersoortige economie en huisvesting.

De studenten verrichtten ontwerpend onderzoek op vijf zeer diverse sites met een eigen economische structuur en context: de buurt rond de Reyerslaan, de Demets kaai, Neder-over-Heembeek, de da Vinci site en de buurt rond het Batelagedok.

De tentoonstelling leest als een beeldverhaal over economie en de stad. De verfrissende en uiterst heldere ontwerpvoorstellen getuigen van een innovatieve benadering om de coëxistentie van stad en economie te blijven zien als premisse voor een duurzame ontwikkeling van de Brusselse metropool. Uit de ontwerpoefening destilleerden de onderzoekers 7 punten voor de heropleving van de stedelijke economie. Allen vereisen ze ontwerpwerk op een stedelijke en architecturale schaal.

Ook interessant