Verbouwen

Mechels stadsmuseum opent in 2018

Na de realisatie van de ondergrondse museumzaal heeft het Mechels stadsbestuur de architecten aan het werk gezet voor het ontwerp van de tweede fase van de renovatie en uitbreiding van het Hof van Busleyden tot toekomstig Mechels stadsmuseum.

In de zomer van 2017 moeten de verbouwingswerken aan het Hof van Busleyden helemaal afgerond zijn. Nadien volgt de museale invulling, zodat het nieuwe Mechels stadsmuseum kan openen in het voorjaar van 2018. Het stadsbestuur heeft zopas het voorontwerp voor de tweede fase goedgekeurd.

“De grote uitdaging bestaat er in om het 16de eeuwse gebouw met zijn complexe kamerstructuur om te vormen tot museum van de 21ste eeuw. Dat houdt in dat het in de toekomst ook integraal toegankelijk moet zijn. Naast de restauratie van het bestaande beschermd gebouw wordt daarom ook een nieuw circulatiegebouw bijgebouwd”, zegt burgemeester Bart Somers.

De restauratie en verbouwingswerken starten halfweg 2015. In het nieuwe circulatiegebouw komen een gelijkgrondse inkom, een lift en een traphal. Op de verdiepingen worden alle technieken vernieuwd en de afwerking binnenin. Op de verdiepingen wordt de kamertypologie gerespecteerd, maar worden de ruimtes toch maximaal opengewerkt. Ook de zolderruimtes worden afgewerkt en ingericht als museumruimtes (vandaag doen ze nog dienst als depotruimte). Het monument krijgt ook een nieuw dak en voorzetbeglazing voor energiebesparing. Het ontwerp zoals het thans voorligt kwam tot stand in nauw overleg met Ruimte en Erfgoed.

Eens de werken klaar zijn zal het Hof van Busleyden een museale ruimte hebben van ca. 2000 m². Die oppervlakte komt overeen met de vaste collectie van museum M uit Leuven. De ondergrondse zaal heeft een oppervlakte van 700 m². De verdiepingen en de zolder worden maximaal opengewerkt tot museale ruimtes, alles bij mekaar zo’n 1300 m².

Hof van Busleyden ziet zijn toekomstbeeld

Naast de rechtervleugel wordt de besloten conciërgetuin, 160 m2 groot, publiek ontsloten tot een stadstuin. “Tot nog toe was die aan het oog onttrokken. De tuin wordt mee onder handen genomen en opgewaardeerd tot een hedendaagse aantrekkelijke stadstuin die publiek toegankelijk zal zijn. Dit luik van het uitbreidings- en verbouwingstraject maakt deel uit van ons parken- en tuinenplan”, zegt Bart Somers.

Verhaal van de stad

“In het nieuwe stadsmuseum willen we het verhaal vertellen van de stad Mechelen. Dat gaat heel breed. Evident brengen we hier de collectie van de stad onder met onze schat aan kunsthistorische topstukken, maar ook bruiklenen, objecten uit het dagelijkse leven die verband houden met het verhaal van de stad. Er komt dus ook en klein auditorium voor lezingen. We zien de museale invulling als het dynamisch verhaal van Mechelen door Mechelen over Mechelen”, zegt schepen van Cultuur Frank Nobels. De ondergrondse zaal die nu al in gebruik is, wordt ook in de toekomst gebruikt voor grote tijdelijke tentoonstellingen. Aangezien deze zaal voldoet aan de hoogste klimatologische eisen, kunnen hier de meest veeleisende bruiklenen samengebracht worden.

De restauratie en nieuwbouw van het Hof van Busleyden zullen alles bij mekaar 8,1 miljoen euro kosten. Daarvan neemt de stad 6,4 miljoen euro voor haar rekening. De stad kan rekenen op en restauratiepremie van 1,9 miljoen euro van de Vlaamse overheid.

Hof van Busleyden ziet zijn toekomstbeeld

Ook interessant