Algemeen

34 miljoen voor historisch patrimonium Mechelen

In Mechelen maakt het onroerend erfgoed zeer prominent deel uit van de stad. Het stadsbestuur wenst deze troef dan ook verder uit te spelen. Het kerkelijk en burgerlijk erfgoed mag zich aan grondige restauratiewerken verwachten. Het totale kostenplaatje voor deze investering bedraagt € 34.000.000.

De Mechelaars mogen best fier zijn op hun cultureel patrimonium. De Dijlestad is zomaar eventjes ongeveer 400 beschermde monumenten rijk. Bovendien onderscheidt de Mechelse historische binnenstad zich van andere middelgrote centrumsteden door haar goed bewaarde historische stadsstructuur en haar oorspronkelijke footprint van straten en pleinen.

“De beschermde kerken en stadseigendommen behoren samen met de historische kloosters en refuges, stadspaleizen en patriciërswoningen tot de markantste getuigen van onze Mechelse stadsgeschiedenis. Het is dan ook van groot belang om onze monumenten goed te onderhouden en alle kansen te geven om verder te evolueren, zonder daarbij aan waarde in te boeten”, stelt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

Restauratie historische kerken

Het bestuur kiest dan ook resoluut om in te zetten op het cultureel patrimonium. Hierbij kan de stad rekenen op een bijdrage van de Vlaamse Overheid. Aan de restauratie van het kerkelijk patrimonium, hangt een kostenplaatje van ca. € 24.000.000. Het grootste deel van dit budget, ongeveer € 18.500.000, dient voor de restauratie van de historische kerken in de binnenstad.

“Met acht kerken in de binnenstad, zijn we de historische kerkenstad bij uitstek in Vlaanderen. Dit is een enorme toeristische troef die we dan ook ten volle willen uitspelen”, aldus Greet Geypen.

Reeds derde restauratie op til naar aanleiding van kerkenconvenant

De langverwachte buitenrestauratie van de Begijnhofkerk, start medio 2014. Dit is reeds de derde kerk die gerestaureerd wordt naar aanleiding van het kerkenconvenant. Eerder dit jaar werden er restauratiewerken in dit kader opgestart aan het interieur van de Sint-Pieter en –Paulkerk en de Hanswijkbasiliek.

Niet alleen wordt er aandacht besteed aan de binnen- en buitenkant van de kerkgebouwen zelf, ook voor de interieuraankleding van de gotische en barokke binnenstadkerken worden er restauratiedossiers opgestart. Verschillende elementen zoals schilderijen, meubilering en orgels zullen gerestaureerd worden, zodat iedereen kan genieten van deze pareltjes.

Naast deze historische kerken van de binnenstad, waarvoor de stad een meerjarige subsidiëringsovereenkomst heeft lopen met de Vlaamse Overheid (Sint Pieter en –Paulkerk, Hanswijkbasiliek, Begijnhofkerk, Sint-Janskerk , Sint—Katelijnekerk), zullen in de komende jaren ook de volgende kerken in de steigers staan: Sint-Jozef- Colomakerk, Sint-Lambertus Muizen, Sint-Martinus Hombeek, Sint Amandus Heffen, O.L.Vrouw van Bijstand Walem. Het kostenplaatje hiervoor bedraagt ca. € 5.650.000.

Doorbraak in verschillende belangrijke dossiers

Naast de kerken wordt er ook geïnvesteerd in burgerlijk patrimonium die de stad nog meer als monumentenstad op de kaart moeten zetten. Daaronder zitten enkele belangrijke, maar moeilijke dossiers, waar nu een doorbraak geforceerd is.

“Denk maar aan het Hof van Cortenbach en den ouwen dok. Dit zijn twee dossiers met hun wortels in de Mechelse geschiedenis, die mee het uitzicht van Mechelen bepalen. Door deze gebouwen te restaureren willen we Mechelen als monumentenstad naar een hoger niveau stuwen”, dixit de schepen van Monumentenzorg.

Naast Cortenbach (€ 2.076.000) en den ouden dok ( € 4.522.000), springen er nog enkele investeringen in het oog. Het kostenplaatje voor de restauratie van De Zalm wordt geraamd op € 965.580. ’t Schipken wordt gerestaureerd voor € 675.000. De werken aan de mozaïekvloer van de Stadsschouwburg bedragen € 140.000. Het torenuurwerk van de Sint-Romboutstoren moet € 655.000 kosten. De werkzaamheden aan het burgerlijk patrimonium zijn samen goed voor een bedrag van ongeveer € 9.250.000.

Samen met daarbij de investeringen voor de restauratie van de kerken, is dit goed voor een totale investering van grosso modo € 34.000.000. De stad kan hierbij rekenen op een grote bijdrage van de Vlaamse Overheid. Concreet wordt meer dan 25.000.000, betoelaagd, zodat het stadsaandeel wordt herleid tot ca. 8.850.000

Nog meer aandacht voor publiekswerking

Schepen Greet Geypen is tevreden met de voorziene investeringen. “We merken steeds meer en meer dat er interesse is voor onze monumenten. We willen ons historisch patrimonium in de beste condities bewaren voor verdere generaties en zetten dan ook volop in op het onderhoud. Tijdens de restauratiewerken willen we het publiek meer betrekken. Enerzijds gaan we op gepaste tijdstippen de restauratiewerven openstellen, Anderzijds willen we ook voldoende informeren door het aanbrengen van educatieve panelen en door het geven van infovergaderingen”, besluit Greet Geypen.

Ook interessant


Build for Life