Architectuur

Architecten(huis)kamer had een overvolle kamer

Architecten(huis)kamer had een overvolle kamer
© Willem Verhaeg
In Hasselt is donderdag 27 februari Architecten(huis)kamer van start gegaan. Maar liefst 85 architecten (studenten, jong afgestudeerde architecten en docenten van de faculteit architectuur van Diepenbeek, tevens praktiserend als architect) genoten op de try-out editie van een babbel, hapje en drankje. “Het enthousiasme en vele positieve reacties van de gasten zorgde voor een geslaagde avond”, aldus de organisatie. Momenteel bereiden ze een tweede editie voor die “minstens even gezellig en inspirerend zal worden.”

Een 8-tal architecten van de faculteit architectuur staken enkele maanden geleden de hoofden bij elkaar om het initiatief “Architecten(huis)kamer” te lanceren. Het opzet was een avond te organiseren waar architectuurliefhebbers (architecten, studenten, docenten...) en geïnteresseerden op een informele en spontane manier contacten kunnen leggen, ervaringen kunnen delen, debatteren en discussiëren.

Afgelopen donderdagavond zakten de genodigden voor de try-out editie van Architecten(huis)kamer af naar CIAP, gelegen op de gelatinesite in Hasselt. De entree van de tentoonstellingsruimte was speciaal voor de gelegenheid getransformeerd tot een sfeervolle huiskamer. Vroege vogels kregen tijdens de instroom de kans om de lopende tentoonstelling van CIAP te bezichtigen. Al snel zat de sfeer erin, nog voor de avond officieel werd geopend vonden de studenten, jong afgestudeerden en docenten hun weg naar de toog.

Architecten(huis)kamer had een overvolle kamer
© Willem Verhaeg Visual Arts Sittard

Nadat achtereenvolgens Ann Vanderheyden van CIAP en Kevin Winters namens de initiatiefnemers iedereen welkom geheten had, nam Iwert Bernakiewicz plaats in de sofa, waarop iedereen gezellig dichterbij schoof. Hij lichtte kort zijn onderzoek i.v.m. wedstrijdontwerpen toe gevolgd door Tim Vekemans van het Antwerpse architectenbureau RE-ST. Hij sprak nog even over de aanpak van wedstrijden binnen hun bureau. De woorden van beide sprekers, wisten de aanwezigen klaarblijkelijk te inspireren. Ideeën, gedachten en verhalen werden uitgewisseld over een drankje en een hapje terwijl op de achtergrond een plaatje werd opgelegd.

De unieke sfeer die in de lucht hing, deed de organisatie beslissen dat er zonder twijfel een vervolg zou gebreid worden aan dit initiatief. Wie dat wou, kon tijdens de avond een tip of idee voor de volgende edities posten. De organisatie wil alvast de sponsoren bedanken die meehielpen om van de eerste editie een succes te maken.

Architecten(huis)kamer had een overvolle kamer
© Willem Verhaeg Visual Arts Sittard

Wie er volgende keer zeker bij wil zijn, kan best de facebookpagina van Architect(huis)kamer in de gaten houden.